Etiyopya Tigray'a karşı Türkiye'den SİHA almak istiyor

Etiyopya Tigray'a karşı Türkiye'den SİHA almak istiyor

Ülke içerisinde Tigraylara karşı savaşan, Nil krizi nedeniyle Mısır ve Sudan ile savaşın eşiğine gelen Etiyopya'nın Türkiye'den SİHA almak istediği belirtiliyor.

Ülke içerisinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'yle mağlubiyetle devam eden zorlu bir savaş veren Etiyopya merkezi yönetimi, Mavi Nil'e baraj inşası krizi nedeniyle Sudan ve Mısır'la da savaşın eşiğinde bulunuyor.

İçeride ve dışarıda zor bir konumda olan Etiyopya yönetimi Türkiye'den askeri amaçlı insansız hava aracı alacağını açıkladı. Etiyopya yönetimi içeride ve dışarıda yaşadığı krizlerde Rusya ve Türkiye'nin kendisini desteklediğini iddia ediyor.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Etiyopya'nın Amhara bölgesinde başkent yönünde ilerlerken Etiyopya bir taraftan da Mavi Nil Nehri üzerindeki dev Rönesans Barajı'nın üçüncü rezervuarını da doldurmaya hazırlanıyor. Mısır ve Sudan bu barajın Nil Nehri'nin suyunu azaltacağını iddia ediyor ve bu durumu savaş sebebi saydıklarını açıklıyor.

Bu nedenle Etiyopya'nın Türkiye'den askeri amaçlı insansız hava aracı alımı projesi sadece Tigraylara karşı değil Mısır ve Sudan yönetimlerine de karşı bir hamle olarak görülüyor.

Eylül ayında New York'ta gerçekleştirilen BM toplantısında Mısır ve Sudan'ın Etiyopya ile Mavi Nil Nehri konusunda anlaşabileceğine dair beklentiler de boşa çıkmış, taraflar bu toplantıda sert açıklamalar yapmıştı.

Fakat 2019'da yönetim değişikliğinin ardından iç karışıklıklar, istikrarsızlık ve ekonomik kriz sorunlarıyla uğraşan Sudan'ın Mısır'ın aksine Etiyopya ile savaşa karşı olduğu belirtiliyor. Sudan'ın savaşa isteksizliğinin farkında olan Etiyopya yönetiminin de Mavi Nil konusunda daha cesur hamleleri bu sayede yapabildiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum