Etiyopya, Tigray'a karşı Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2'leri mi kullanıyor?

Etiyopya, Tigray'a karşı Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2'leri mi kullanıyor?

Etiyopya'da devam eden iç savaşta merkezi yönetimin Tigray güçlerine karşı Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını kullandığı iddia ediliyor.

Etiyopya'da devam eden iç savaşta merkezi yönetimin Tigray güçlerine karşı Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını kullandığı iddia ediliyor.

Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde geçtiğimiz yıl merkezi yönetimin başlattığı operasyonla birlikte patlak veren savaş halen devam ediyor.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ve ona destek veren diğer etnik gruplar, Etiyopya merkezi yönetiminine karşı ciddi bir ilerleme sağlamış durumda. Merkezi yönetim karşıtı gruplar, başkent Addis Ababa'ya ilerleyip yönetimi devirme niyetinde olduklarını ifade ediyorlar.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Ankara'da gerçekleştirilen görüşmede askeri iş birliği anlaşması imzalanması ve Etiyopya'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 insansız hava aracı talep ettiğinin öne sürülmesi sahada devam eden çatışmalara yeni bir soluk getirdi.

Türkiye Etiyopya'ya Bayraktar TB2 sattı mı?

Etiyopya merkezi yönetimine bağlı güçlerle Tigray güçleri arasında devam eden çatışmalarda her ne kadar merkezi yönetim güçleri kayda değer bir ilerleme kaydedememiş olsa da Türkiye üretimi Bayraktar TB2'lerin Tigray güçlerine karşı kullanıldığı iddia ediliyor.

Hatta bazı kaynakları Tigray güçlerinin bazı Bayraktar TB2'leri düşürdüğünü dahi öne sürüyor. Ancak bu konuda gerek Ankara gerekse Addis Ababa yönetimi herhangi bir resmi açıklama yapmış değil.

Son olarak bölgeden aktarıldığı belirtilen bazı görüntülerde başkent Addis Ababa'nın yakınlarındaki Bishoftu bölgesinde bir insansız hava aracının uçuş yaptığı ifae ediliyor.

Dikkatli incelendiğinde ise bu hava aracının Bayraktar TB2 ile olan benzerliği oldukça dikkat çekiyor:

babaqairl8c.jpg

Bayraktar TB2'ye ait olduğu değerlendirilen görüntüler

Etiyopya merkezi yönetiminin bir süredir İran ve Çin üretimi insansız hava araçlarını kullandığı ancak bunların yetersiz kaldığı biliiyor.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Etiyopya merkezi yönetimi tarafından gerçekleştirilen bir saldırıda kullanılan mühimmatın Türkiye'nin ürettikleriyle ciddi benzerlikler taşıdığı ve bu mühimmatların Bayraktar TB2 tipi insansız hava araçlarında kullanılanlardan olduğu öne sürülmüştü.

Son dönemde insansız hava araçları ihracatını artıran Türkiye'nin Etiyopya'ya satış yapıldığına dair herhangi bir açıklaması bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.