Etiyopya'da Tigray güçleri geri çekiliyor

Etiyopya'da Tigray güçleri geri çekiliyor

Etiyopya'da bir yılı aşkın süredir devam eden savaşın taraflarından Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, merkezi hükümete ait bölgelerden çekildiklerini duyurdu.

Etiyopya'da bir yılı aşkın süredir devam eden savaşın taraflarından Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC), merkezi hükümete ait bölgelerden çekildiklerini duyurdu.

THKC lideri Debretsion Gebremichael tarafından yapılan açıklamada, geri çekilmenin ateşkes ve barış süreci için "cesurca bir adım" olduğu ifade edildi.

Gebremichael ayrıca, Tigray üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini, Etiyopya ve müttefiki Eritre'ye silah ambargosu uygulanması, son olarak da yabancı silahlı güçlerin Tigray'dan çekilmesi taleplerini dile getirdi.

THKC sözcülerinden Getachew Reda da hamleyi doğrulayarak, Amhara ve Afar bölgelerinden çekildiklerini kaydetti. Reda, Etiyopya içlerindeki askeri hamleyle tek amaçlarının kendilerine yönelik kuşatmayı kırmak olduğunu savundu.

Tigraylı güçler, Tigray başkenti Mekelle'yi merkezi hükümetten geri aldıktan sonra, başkent Addis Ababa yönünde ilerlemeye başlamış ve birçok merkezi kontrol altına almıştı.

Etiyopya merkezi hükümeti ise THKC'nin geri çekilmesinin, cephe hattında aldıkları ağır darbelerden kaynaklandığını savundu. Başbakan Abiy Ahmed Ali'nin sözcüsü Billene Seyoum, THKC'nin çekilme kararını sahadaki yenilgilerine bağladı.

Tigray Savaşı (2020-)

Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde "Tigray Halk Kurtuluş Cephesi" grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şımarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.

5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.

Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.

Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.

etiyopyaetnikkck-001.jpg

Tigray bölgesine komşu olan Amharalar, tarihi düşmanlığın ve 1991-2019 döneminde Amharaların yönetimden dışlanmasında Tigrayların başat rol oynamasının etkisiyle hareket etti. Bu paralelde, bu savaşa merkezi yönetimden ayrı olarak farklı milis gruplara katılıp Tigray bölgesine saldırıya geçtiler.

Derg rejimine karşı mücadelede Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile müttefik olan Eritre Halk Kurtuluş Cephesi de 1998-2000 Etiyopya-Eritre Savaşı'yla başlayan Tigray-Eritreli düşmanlığının tesiriyle bu savaşta Etiyopya merkezi yönetimini destekledi, hatta Tigray bölgesine yönelik saldırılara Eritre ordu güçleri de katıldı.

Cibuti ve etkinliği çoğunlukla başkenti Mogadişu ile sınırlı kalan resmi Somali yönetimi de bu savaşta Etiyopya'ya desteklerini açıkladılar.

Tigrayların bu savaşta lojistik desteğinde kilit role sahip olabilecek Eritre'nin bu tavrı savaşın, savaşa teknik açıdan iyi hazırlanan genel bir seferberlik yapan Tigraylar aleyhine gelişmesinde en büyük sebep oldu.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Mayıs 2021 itibariyle bölgenin çoğunda alan hakimiyetini kaybetti ve bu bölgelerde gerilla taktiğine dayanan askeri operasyonlar gerçekleştirmeye başladı.

Tigray'da yaşanan bu çok şiddetli çatışma döneminde 300 binden fazla asker ve milisin karşı karşıya geldiği tahmin ediliyor.

Bu askeri yoğunluk ve halka karşı işlenen katliamlar nedeniyle Kasım 2020-Mayıs 2021 gibi kısa bir dönemde bu savaşta 50 binden fazla kişinin öldüğü, Tigray Savaşı'nın 2021'in en kanlı savaşı haline geldiği tahmin ediliyor.

2021 yazında Etiyopya merkezi yönetim ordusunu Tigray Bölgesi'nde yenip bölgenin merkezi Mekelle şehrini yeniden ele geçiren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, taleplerinin tümünü kabul ettirebilmek ve mevcut Etiyopya Hükümeti'ni devirebilmek için Amhara Bölgesi'ne girdi ve bu bölgede tüm Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa yönünde ilerlemeye başladı. Tigraylar bu ilerleyişte bazı Oromo gruplarla da ittifak yaptı.

Kasım 2020'den bu yana Tigray Savaşı'nda 60-80 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.