Evsizlere yemek dağıtmanın yasak olduğu ülke: Amerika Birleşik Devletleri

Evsizlere yemek dağıtmanın yasak olduğu ülke: Amerika Birleşik Devletleri

ABD'nin Houston şehrinde evsizlere yemek dağıtan hayır kurumlarına ceza kesilmesi dikkat çekiyor.

(Fotoğraf)

Yarım milyonu aşkın evsizin bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde her 10 bin kişiden 18'i evsiz.

Ülkede evsizlere sosyal yardım, gıda dağıtımı ve barınak sağlanması gibi uygulamaların bulunmamasının yanı sıra, evsizlere karşı sert önlemlerin alındığı biliniyor.

Kamu kurumlarının önlemlerinin yanı sıra Amerikan vatandaşı sivillerin önemli bir bölümü de evsizlere kötü muamele ve şiddetle gündeme geliyor.

Nüfusa oranla en fazla evsizin ise çeşitli azınlık gruplarından olması dikkat çekiyor. Ülkede ortalama 10 bin kişiden 18'i evsizken, çeşitli etnik gruplarda 10 bin kişiye düşen evsiz sayısı şu şekilde:

- Hawaili veya diğer Pasifik adalarından gelen kişiler: 121.2

- Siyahiler veya Afro Amerikalılar: 48.2

- Amerika yerlileri: 44.9

- Çok ırklı kişiler: 36.1

- Hispanikler/Latinler: 22.4

- Beyazlar: 11.6

- Asyalılar: 4.1

Evsizlere yemek dağıtmak yasak

ABD'nin Teksas eyaletinin Houston şehrinde çeşitli sosyal kuruluşlar bir süredir evsizlere yardım edebilmek için seferber oluyor.

Evsizlere yemek dağıtan bu kişiler uzun süredir polisin kestiği cezalarla karşı karşıya.

Evsizlere yemek dağıtan kişilerin yasaları ihlal ettiğini ifade eden polisler, gönüllülere ceza kesiyor. Ceza fişlerinde cezaya gerekçe olarak "mülk sahibinin rızası olmadan gıda servisi gerçekleştirmek (evsizleri beslemek)" yazıyor.

Evsizlere gıda dağıtılan alan kamusal alan olduğu ve yönetim de buna izin vermediği için, gönüllüler yasayı çiğnemiş sayılıyor.

houston-evsiz.png

Evsizlere gıda yardımı yapmayı hedefleyen "Food Not Bombs" (Bomba Değil, Yiyecek) isimli sosyal kuruluş, kesilen cezalar sebebiyle ağır bir maddi yük altına giriyor.

Kuruluşun yaptığı açıklamaya göre 1 Mart-16 Temmuz tarihleri arasında kendilerine 40 ayrı ceza kesildi. Kesilen cezaların tutarı toplamda 10 bin dolara ulaştı.

ABD, 2023 yılı bütçesi olarak 5.8 trilyon dolar bütçe açıklamıştı. Bunun yaklaşık 900 milyar doları da ABD'nin savaş ve savunma alanlarına ayrılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, sahip olduğu devasa bütçeye rağmen, gönüllülerin kendi paralarını kullanarak evsizlere yemek dağıtmayı yasaklamış olması dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.