FARC anlaşmasında kritik eşik

FARC anlaşmasında kritik eşik

FARC mensupları barış anlaşması doğrultusunda 31 Ocak tarihine dek toplanma alanlarına gitmek zorunda.

Kolombiya hükümetinin, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşması çerçevesinde FARC üyelerinin silah bırakması amacıyla belirlenen toplanma alanlarına 31 Ocak'a kadar gitmesine yönelik çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Geçiş ve Normalleşme Bölgeleri Sorumlusu Carlos Cordoba, başkent Bogota'daki başkanlık sarayı Casa de Narino'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Umarım FARC mensupları söz verildiği gibi en geç 31 Ocak'ta toplanma alanlarına giderler." dedi.

Hükümetin verdiği sözü tuttuğunu söyleyen Cordoba, belirlenen tarihte FARC mensuplarının toplanma alanlarında olması için tüm desteği vermeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Kolombiya basınında, FARC lideri Rodrigo Londono'nun, "Hükümet, gerekli altyapı çalışmalarını yapmazsa örgüt üyelerinin bu bölgelere varış tarihini gözden geçirmek gerekir." açıklaması yer almıştı.

Bu konuda herhangi bir tarih değişikliği talebinin olmadığını aktaran Cordoba, ayrıca bazı alanlarda FARC mensuplarının kalacakları yapıları kendilerinin inşa etmesi için de gerekli malzemenin temin edildiğini belirtmişti.

Ülkede 2 Ekim 2016'da hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda yüzde 50,24 "hayır" cevabı çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım 2016'da vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.