FARC'ın önde gelen komutanlarından Velasquez öldürüldü

FARC'ın önde gelen komutanlarından Velasquez öldürüldü

Kolombiya yönetimiyle savaşan FARC'ın önde gelen komutanlarından Hernan Dario Velasquez sürgünde olduğu Venezuela'da öldürüldü.

Kolombiya'da barış anlaşmasıyla silah bırakan Kolombiya rejimi karşıtı 'Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski liderlerinden Hernan Dario Velasquez, Venezuela'da uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

Velasquez, FARC'ın en şiddetli ve en radikal olarak görülen yapılarından "Columna Móvil Teófilo Forero" (Teofilo Forero Mobil Askeri Kolonu) isimli yapıya liderlik ediyordu.

"Silahlı saldırıda öldü"

'El Paisa' (Arkadaş) lakabıplı FARC eski lideri Hernan Dario Velasquez'in yaşadığı Venezuela'nın Apure eyaletinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiği açıklandı.

Kolombiya'dan Hernan Dario Velasquez'in akıbetine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Hernan Dario Velasquez Kolombiya'daki rejime karşı savaşmayı bıraksa da rejim muhalefetini bırakmadığından Velasquez'in Kolombiya'nın sınır ötesi bir harekatıyla öldürülmüş olabileceği belirtiliyor.

1964-2017 döneminde Kolombiya'daki rejimle FARC'ın savaşının çoğu sivil yaklaşık 220 bin kişinin ölümüne neden olduğu bildiriliyor. 1999'da Venezuela'da Hugo Chavez'in iktidara gelmesinin ardından Venezuela FARC'a üs ve yardım sağlamıştı. Venezuela'da halen çok sayıda Kolombiyalı rejim muhalifinin bulunduğu biliniyor.

2016'da Kolombiya yönetimi ve FARC arasında başlayan barış görüşmelerinde Hernan Dario Velasquez de yer almıştı. 2017'da ateşkes ilan edilmiş, 2019'da ise nihai anlaşma sağlanmıştı. Bununla beraber FARC'ın silahlı mücadele yanlısı kanadı savaşa devam etmişti. Halen süren çatışmalarda sadece 2021'de yaklaşık 1500 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.