Fas'ın fosfat rezervleri küresel önemini artırıyor

Fas'ın fosfat rezervleri küresel önemini artırıyor

Dünyanın en büyük fosfat rezervlerinden biri olan Fas'ın Rabat'taki rezervlerine küresel pazarda talep büyük artış gösterdi.

Fas'ın devlete bağlı fosfat üretimi yapan OCP grubu, 2022'nin ilk çeyreğinde geçen seneye göre %77 ile rekor seviyede yükseliş gösteren cirosunun 2.4 milyar euro olduğunu açıkladı.

Şirket ani yükselişe "Rusya-Ukrayna savaşının fosfat pazarındaki arz talep dengesini değiştirmesi ve amonyak ile sülfür başta olmak üzere hammadde fiyatlarındaki yükselişin fiyat artışına yol açmasını" neden olarak gösterdi.

İkinci çeyrek için verilerin henüz açıklanmamasına karşın şirketin kâr artışının devam edeceği ve nisan ayının sonlarına doğru 2021 yılındaki ciroya göre iki kat artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

Sektörde yaşanan olumlu gelişmelere rağmen ülke ekonomisinde durumlar iç açıcı gözükmüyor.

Pandemi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, enerji fiyatlarındaki sert yükseliş ve dünya genelinde artan enflasyon Kuzey Afrika ülkesi için de iyi sonuçlar getirmedi.

Fosfat madenlerine yönelik ilginin küresel çapta arttığı ve dünya üzerinde birçok ülkenin buradaki madenlerden yararlanmak için adımlar attığı ifade ediliyor.

Son dönemde Fas ile ilişkilerini normalleştiren İsrail'in de bu bağlamda adımlar atabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.