Felluce’den Kaçan 15 Bin Sivil Gözaltında

Felluce’den Kaçan 15 Bin Sivil Gözaltında

Savaşın şiddetlendiği Felluce'den kaçan 15 bin sivil, Sünni olmaları nedeniyle gözaltında tutulurken, 20 kişi kötü şartlardan dolayı öldü.

Irak’ın batısında bulunan Anbar eyaleti İl Meclisi, Felluce'de IŞİD'in denetimindeki bölgelerden kaçan 15 bin sivilin emniyet sorgusundan geçirilmesi üzere gözaltında tutulmaya devam ettiğini söyledi. Bağdat yönetimi, IŞİD bölgelerinden kaçan sivillerin bu sorgunun ardından IŞİD ile âlâkası olmadığını kanıtlarsa serbest kalabileceklerini açıkladı. Siviller, Felluce’nin güneyindeki Amiriyet-ül Felluce bölgesinde bir sanayii bölgesi içinde tutuluyor.

Ancak sorgulamayı yürüten kadroların az sayısından dolayı süreç yavaş ilerliyor. Anbar İl Meclisi, sıcak havadan ve tesisin kötü şartlarından dolayı şu ana kadar 20 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Tıbbi kaynaklar, ölenlerin çoğunlukla diyabet ve tansiyon gibi kronolojik hastalıklara sahip olan yaşlılar olduklarını belirtti.

Amiriyet-ül Felluce’deki hastane kaynakları, yetkililerin ölüm vakalarını saklamak için cesetleri gece taşıdığını söyledi.

Birçok insani yardım kuruluşu ve tıbbi kaynak, sığınmacıların yüksek sayısından dolayı gözaltı merkezlerinde bayılma vakalarına da sık rastlandığını ifade etti.

Çarşamba günü Birleşmiş Milletler (BM), Bağdat yönetiminin IŞİD’in elinden almaya çalıştığı Felluce’den kaçan sivillerin silahlı milisler tarafından ciddi insan hakları ihlallerine uğradıkları yönünde raporların olduğunu söylemişti.

Şii Haşdi Şabi milisleri Sözcüsü Yusuf Kilabi ise ihlallerle ilgili yapılan haberlerin çoğunlukla yalan veya abartı olduğunu iddia etti.

85 bin kişi Felluce’den kaçtı


Felluce'den kaçan sivillerin bulunduğu bir kamp

BM Yüksek Mülteci Komiserliği, bir aydan beri ordu ile IŞİD arasında çatışmaların yaşandığı Felluce kentinden 85 bin sivilin kaçtığını açıklamıştı.

Bağdat’tan 50 km uzaklıkta olan Felluce’den kaçanlar Bağdat’a girmelerine izin verilmiyor. Onun yerine Felluce’nin etrafında kurulan çadır kamplarına yerleştiriliyor.


Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.