Fetih Ordusu Güç Kazanıyor

Fetih Ordusu Güç Kazanıyor

Rejim muhalifi gruplardan oluşan Fetih Ordusu koalisyonunun Güney Halep'teki ilerleyişi devam ediyor. Rejimin Halep'te kuşatma altında kalması dahi mümkün.

CIA'e yakınlığı ile bilinen Long War Journal haber sitesi, Haziran ayının ortasından itibaren Halep bölgesinde üç kilit bölgenin el değiştirdiğini açıkladı. Yapılan analizde, Halsa, Berna ve Zeytan bölgelerini ele geçiren cihat yanlısı grupların, kurdukları ittifak sonucu kısa sürede başarı elde ettiği belirtildi. Haziran ayının başından itibaren Fetih Ordusu kontrol alanını, İran askerlerinin kontrolünde bulunan Han Tuman'a doğru genişletti. Fetih Ordusu Haziran ayının başından itibaren Güney Halep'te geniş kapsamlı bir operasyon başlattı. Han Tuman'ın ele geçirilmesi devamında Halsa, Berna ve Zeytan gibi kasabaların da düşmesine yol açtı.

Fetih Ordusu bünyesinde bulunan en önemli gruplar olarak Ahrar'uş Şam ve Nusra Cephesi gösteriliyor. Nusra Cephesi, El Kaide'nin Suriye kolu olarak faaliyet gösterirken, Ahrar'uş Şam ise kendisini Afganistan'daki Taliban hareketi ile özdeşleştirme eğiliminde.

Fetih Ordusu'na karşı bölgede mücadele eden yapılar ise İran destekli Şii gruplar, rejim güçleri ve Hizbullah'tan oluşuyor.  Çatışmalarda Suriye-İran ittifakı da ağır kayıplar verdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların ilk gününde 24 rejim askerinin öldüğünü duyurdu. Sonrasında ise ölü sayısı, 25'ü Hizbullah üyesi olmak üzere 86'ya çıktı. Çatışmalarda kaç kişinin öldüğüne dair net bir sayıya ulaşmak çok zor. Özellikle savaşın kaotik bir şekilde devam ettiği Suriye'de bu daha da zorlaşıyor. Ancak görünen o ki, Beşar Esed taraftarları ve müttefikleri yakın dönemde ağır kayıplar aldılar. Çatışmalarda onlarca Fetih Ordusu savaşçısının da öldürüldüğü rapor ediliyor. 

Nusra Cephesi, çatışmalarla ilgili drone kamera ile çekilmiş kısa bir görüntü yayınladı. Son dönemde cihat yanlısı gruplar, drone kameralar ile oldukça dramatik sahneleri kayda alıyorlar. El Kaide'nin Suriye kolu, bu çatışmalara dair kısa aralıklarla çok sayıda video ve fotoğraf yayınladı. 

Fetih Ordusu'nun kısa sürede elde ettiği başarılar, El Kaide'nin ileri gelen figürleri tarafından da sosyal medyada tebrik edildi. Nusra Cephesi'nin hukuk biriminde görevli olan Ebu Suleyman el Muhacir, 17 Haziran'da attığı bir tweetinde, "Allah Halsa'da Müslümanları muhafaza etti." dedi. El Muhacir, ertesi gün attığı tweetlerde ise Berna ve Zeytan'ın ele geçirilmesini tebrik etti. 

Ebu Said El Halebi olarak bilinen başka bir Nusra Cephesi üyesi ise, "Güney Halep bölgesinde elde edilen büyük başarıların Nusra Cephesi'nin Suriye devriminin önemli bir direği olduğunu tekrar gösterdiğini ve çatışmaların Şam'a yöneleceğini" ifade etti. 

El Halebi, Rusya'nın son dönemdeki en şiddetli hava saldırılarının da bu dönemde gerçekleştiğini belirtti. 

22 Haziran tarihinde de Fetih Ordusu, Abdullah el Muhaysini'nin yer aldığı bir video yayınladı. Muhaysini videoda, Hizbullah savaşçılarının ve İran destekli Şii milislerin cesetlerinin önünde konuşurken görülüyor. Muhaysini konuşmasında İran ve Hizbullah'a mesajlar gönderdi. Muhaysini son dönemde Fetih Ordusu içinde rolü giderek artan üst düzey bir şer'i yetkili. Onun online destekçileri ise Muhaysini'yi, "bağımsız bir cihat yanlısı" olarak tanımlamaktalar. 

Nusra Cephesi'nin bölgeden paylaştığı bir görsel:


Nusra Cephesine bağlı bulunan ve Özbek savaşçılardan oluşan Tevhid ve Cihat Ketibesi'nin paylaştığı harita ve fotoğraflar:


Fetih Ordusu'nda bulunan Ecnaduşşam'a bağlı bir savaşçı ele geçirilen Zeytan kasabasının camisinde:


Şii savaşçıların ardından geride kalan dinsel materyaller:


Fetih Ordusu'na bağlı Ceyş es Sünne grubunun yayınladığı öldürülen Hizbullah savaşçılarının fotoğrafları:


Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.