Filistin Başbakanı Iştıyye'nin istifası ne anlama geliyor?

Filistin Başbakanı Iştıyye'nin istifası ne anlama geliyor?

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre Abbas, Iştiyye’nin istifasını kabul etti.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, ABD ve Arap ülkelerinin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Filistin Yönetimi'nin liderliğine "yeni kan" getirmek de dahil olmak üzere geniş kapsamlı reformlar yapması yönünde artan baskıları karşısında Pazartesi günü istifa etti.

Iştiyye'nin istifası haftalardır bekleniyordu. ABD ve Arap ülkeleri, işgal altındaki Batı Şeria'da istikrarı sağlayabilecek ve savaş sonrası Gazze'nin yönetiminde rol oynayabilecek "yeniden yapılandırılmış" bir Filistin Yönetimi görmek istiyor.

Pazartesi günü haftalık kabine toplantısında konuşan Iştiyye, "Hükümetin istifasını 20 Şubat 2024 tarihinde Başkan Mahmud Abbas'a sundum ve bugün de yazılı olarak sundum" diye konuştu.

2019'dan bu yana görevde olan Iştiyye, hükümetinin İsrail'in Filistin vergi gelirlerini kesme kararı da dahil olmak üzere karmaşık koşullar altında çalışmak zorunda kaldığını ve bunun ekonomik krizi daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Kararına gerekçe olarak Batı Şeria ve Kudüs'teki "eşi benzeri görülmemiş artan gerilimi" ve "Gazze'deki soykırım, zorla yerinden edilme ve insanların açlıktan ölmesini" gösterdi.

"Bir sonraki aşamanın ve zorluklarının, Gazze Şeridi'nde ortaya çıkan gerçekliği, ulusal birlik görüşmelerini ve Filistin Yönetimi'nin Filistin topraklarının tamamı üzerindeki egemenliğinin genişletilmesine dayanan Filistinliler arası bir uzlaşıya duyulan acil ihtiyacı dikkate alan yeni hükümet ve siyasi düzenlemeler gerektirdiğini görüyorum."

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre Abbas, Iştiyye’nin istifasını kabul etti.

Iştiyye yeni bir hükümet kurulana kadar geçici başbakan olarak kalacak.

Abbas ve yardımcıları yeni bir teknokrat hükümet kurulması için ABD ve Arap ülkeleriyle birlikte çalışıyor.

ABD'li ve Filistinli iki yetkiliye göre Abbas'ın yeni hükümetin başına sırdaşı ve Filistin Yatırım Fonu Başkanı Mahammad Mustafa'yı getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.