Filistin Başbakanı Mustafa yeni reform paketini açıkladı

Filistin Başbakanı Mustafa yeni reform paketini açıkladı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından bu yılın başlarında atanan Mustafa, hükümetinin şeffaflığı arttırmak ve yolsuzlukla mücadele etmek için tedbirler alacağını açıkladı

Yeni atanan Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa Salı günü, İsrail ile siyasi diyaloğun yeniden canlandırılması için artan küresel baskının ortasında Filistin Yönetimi'ni güçlendirmeyi amaçlayan bir reform paketi açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından bu yılın başlarında atanan Mustafa, hükümetinin şeffaflığı arttırmak ve yolsuzlukla mücadele etmek, adalet sistemini ve güvenlik birimlerini elden geçirmek ve kamu sektörünün verimliliğini arttırmak için tedbirler alacağını söyledi.

Ayrıca sağlık ve eğitim sisteminin iyileştirileceğini, kamu maliyesinin güçlendirileceğini ve ekonomik reformların uygulanacağını söyledi.

Reform vaatleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında Filistin Yönetimi'nin genişletilmiş bir rol için destek oluşturmaya çalıştığı Şubat ayında istifasını açıklayan selefi Muhammed Iştiyye tarafından daha önce verilen vaatlerle büyük ölçüde örtüşüyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer uluslararası ortaklar, 30 yıldan uzun bir süre önce Oslo Barış Anlaşmaları çerçevesinde kurulan geçici kurumla ilgili derin bir hayal kırıklığına uğrayan Filistinlilerin güvenini yeniden tesis etmek için Filistin Yönetimi'ne kapsamlı reformlar yapması yönünde baskı yapıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun karşı çıkmasına rağmen Washington ve müttefikleri, İsrail askerleri çekildikten sonra Filistin Yönetimi'nin Gazze'nin yönetimine dahil olması gerektiğini söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve çoğu Batılı ülke, İsrail'in yanında bağımsız bir Filistin devletini içeren iki devletli bir çözümün, on yıllardır süren çatışmaya barışçıl bir çözüm şansı sunabileceğini söylüyor.

Ancak Abbas geçen hafta Washington'un Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyelik talebini veto etmesine öfkeyle tepki göstermiş ve Filistin Yönetimi'nin bu kararın ardından ABD ile ikili ilişkilerini yeniden gözden geçireceğini söylemişti.

Filistin Yönetimi, son iki yıldır kamu çalışanlarının çoğunun normal maaşlarının sadece bir kısmını almasına neden olan ciddi bir mali krizle boğuşuyor.

Kriz, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana İsrail'in Filistin Yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin bir kısmını kesmesi ve Filistin Yönetimi'ni Hamas'ı desteklemekle suçlaması nedeniyle daha da kötüleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum