Filistin Başbakanı'dan BM'ye 'İsrail'e karşı koruma' talebi

Filistin Başbakanı'dan BM'ye 'İsrail'e karşı koruma' talebi

Filistin Başbakanı Hamdallah, İstanbul'daki İİT zirvesinde, İsrail'in saldırıları için BM'den soruşturma ve uluslararası koruma istedi.

Hamdallah, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, olağanüstü zirvenin yanı sıra Filistin'le beraber olanlara teşekkürlerini sunarken, "İsrail'in işgalci kuvvetleriyle Kudüs'e ve Filistin halkına karşı en büyük cürümleri işlediğini" dile getirdi.

“Kudüs barışın anahtarıdır”

Uluslararası kanunlara karşı çıkarak ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının Müslümanlara ve Hristiyanlara karşı yapılmış bir hareket olarak tanımlanabileceğini vurgulayan Hamdallah, "İki devlet çözümü üzerinde durmamız gerektiğini zaten biliyoruz. Kudüs barışın anahtarıdır. Daha önce yaptığımız olağanüstü toplantıda da aynı şeyi söylemiştik, Kudüs'e karşı yapılan bütün kanun dışı hareketlere ve işgalci İsrail'e karşı durmamız gerektiğini söylemiştik." diye konuştu.

“Halkımız bu işgale karşı 70 yıldır savaşıyor ve hala ayaktayız”

Hamdallah, Kudüs'ün kutsal değerini kirletmemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Şu an işgalci güçlere karşı doğru mesaj göndermemiz gerekiyor, halkımız için stratejik bir adım atmamız gerekiyor. İşgalci, şu anda işgalci güçleriyle beraber bizim halkımızı öldürmeye ve katletmeye devam ediyorlar. Halkımız bu işgale karşı 70 yıldır savaşıyor ve hala ayaktayız, ayakta durmaya devam ediyoruz. Elimizden gelen barışcıl ve kanuni yöntemlerle davranmaya devam ediyoruz. Bize desteğinizi esirgemeyin.

Biz, her zaman uluslararası kanunların yanındayız ve aynı şekilde devam ediyoruz. Pozitif adımlar atmamız gerekiyor. Bütün uluslararası forumlarda ve toplantılarda Filistin'in meşru haklarının savunulması gerektiğini söyleyeceğiz. Beraber aynı sesi çıkarmamız gerekiyor. 153 Filistinli şehit oldu Trump'ın verdiği bu karardan bu yana."

"İsrail ürünlerini boykot etmek gibi pratik adımlar atmamız gerekiyor"

Filistin kararlarının desteklenmesi için politik hakların kullanılması gerektiğinin altını çizen Hamdallah, "ABD tarafından gözardı edilen kararlara karşı durmamız gerekiyor. Böylece Amerikan rejiminin uluslararası meşruiyete karşı gelmemesi gerektiğini belirtmeliyiz. Bununla beraber diplomatik ilişkileri kesebiliriz. Bu ilişkileri destekleyen bütün kongre üyelerine de karşı durmamız, hatta ilişkilerimizi kesmemiz gerekiyor. Pratik siyasi ve kanuni adımlar atmamız gerekiyor işgalci güçlere karşı. İsrail ürünlerini boykot etmek gibi pratik adımlar atmamız gerekiyor. Filistin halkının ayakta durması için özellikle iskan konusundaki projeleri desteklememiz gerekiyor." diye konuştu.

“Zulmü yapanların mahkeme karşısına çıkması lazım”

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Filistin'in kabul edilmesinin önemine işaret ederek, "Uluslararası toplumun üzerinde çok önemli bir sorumluluk var. Filistin halkının haklarını geri alması ve zulmü yapanların mahkeme karşısına çıkması lazım. BM'de İsrail'e karşı bağımsız bir soruşturma konseyi oluşturulması gerekiyor, yaptığı zulümlerin tespiti için. Filistin rejimi üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmiştir. Bizim halkımızın uluslararası korumaya ihtiyacı var çünkü İsrail askerine karşı savaşıyor. Bu nedenle BM'nin kararlarına da saygı duyulması gerekiyor." dedi.

"Kudüs Filistin Devleti'nin ebedi başkentidir"

Filistin meselesinin İslam dünyası için ana mesele olduğunu söylediklerini ve Kudüs'ün bu davanın kalbi olduğunu belirttiklerini aktaran Hamdallah, Kudüs bağlamında tehlikelere karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Hamdallah, "Bununla ilgili Uluslararası Adalet Divanı'na müracaat edilmesi, önümüzdeki hafta içerisinde bununla ilgili bir listenin sunulması kararını aldık. Filistin'in uluslararası önemli kuruluşlar bağlamında da ele alınması, çaba harcanması için girişimlerde bulunacağız. İslam ülkeleri olarak da siyasi, diplomatik bağlamda varolan tehditlerin boyutu dikkate alınarak, girişimlerde bulunma kararı aldık. Kudüs'ün korunması, özgürlüklerin korunması, İslam ve Hristiyan kutsallarının korunması için çaba harcanması gerektiği konusunda uzlaştık." diye konuştu.

Kudüs'ün Filistin Devleti'nin ebedi başkenti olarak kalacağını ifade eden Hamdallah, şunları kaydetti:

"Her türlü şiddet ve hukuksuz davranış bu gerçeği de değiştirmeyecektir. İsrail yönetiminin pervasız tavrı ve haydutça yaklaşımı karşısında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması burada tarafgir ve problemin bir parçası olduğunu gösteriyor. Filistin halkı net ve sağlam bir şekilde toprağına sahip çıkarak, haklı davasını sürdürecektir ve Filistin liderliği de Mahmud Abbas önderliğinde diplomatik yolları kullanarak, İsrail düşmanlığına ve sömürgesine karşı mücadelesine devam edecektir. Kudüs'te halkımıza karşı yapılan düşmanlığın sonlandırılması için tüm İslam ümmetini ve uluslararası organları, uluslararası sistemi üzerine düşen görevini yapmaya çağırıyoruz."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.