Filistin-İsrail savaşına dahil olduğunu açıklayan Yemen'deki Husiler kimdir?

Filistin-İsrail savaşına dahil olduğunu açıklayan Yemen'deki Husiler kimdir?

Husilerin en sık kullandıkları sloganı "Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet ve İslam'a zafer" şeklinde.

Yemen'deki Husiler, ülkenin başkenti Sana'daki güç merkezlerinden 2.000 kilometre ötede devam eden Filistin-İsrail savaşına katılarak 31 Ekim'de İsrail'e insansız hava araçları ile balistik füzeler fırlattıklarını açıkladılar ve çatışmanın bölgesel risklerine dikkat çektiler.

Husiler kimdir?

1990'ların sonlarında Yemen'in kuzeyindeki Husi ailesi, bir zamanlar Yemen'i yöneten ancak kuzeydeki merkez bölgeleri yoksullaşan ve dışlanan Şiiliğin Zeydi mezhebi için dini bir uyanış hareketi kurdu.

Hükümetle aralarındaki sürtüşme büyüdükçe ulusal orduyla bir dizi gerilla savaşı ve Suudi Arabistan'la kısa süreli bir sınır çatışması yaşadılar.

Yemen'de savaş

Yemen'de bugün halen devam etmekte olan savaş 2014 yılının sonlarında başkent Sana'nın Husiler tarafından ele geçirilmesiyle başladı. Hemen yanındaki Şii İran'ın artan etkisinden endişelenen Suudi Arabistan, Batı destekli bir koalisyonun öncülüğünde Mart 2015'te kendi safındaki yönetimi desteklemek üzere Yemen'e askeri müdahalede bulundu.

Husiler kuzeyin büyük bölümünde ve diğer büyük nüfus merkezlerinde kontrolü sağlarken, uluslararası alanda tanınan hükümet Aden'e yerleşti ve şehri Yemen'in "geçici başkenti" ilan etti.

Yemen, BM öncülüğündeki barış çabaları sayesinde bir yılı aşkın süredir nispeten sakin bir dönem geçiriyor. Suudi Arabistan savaştan çıkabilmek için İran tarafından desteklenen Husilerle müzakereler yürütüyor.

Ancak Husilerin İsrail'e yönelik saldırıları Suudi Arabistan için çatışma riskini arttırdı.

İsrail'e yönelik saldırılar

Husilerin askeri sözcüsü Yahya es Seri televizyonda yaptığı açıklamada grubun 31 Ekim'de İsrail'e "çok sayıda" balistik füze ve insansız hava aracı fırlattığını ve "Filistinlilerin zafere ulaşmasına yardımcı olmak için" bu tür saldırıların devam edeceğini söyledi.

Seri, çatışmanın başlamasından bu yana İsrail'e yönelik üç saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi ve bu durum 28 Ekim'de Mısır'da patlamalarla sonuçlanan ve İsrail tarafından Husilerin sorumlu tutulduğu bir insansız hava aracı saldırısının ve 19 Ekim'de ABD donanmasının üç seyir füzesini durdurduğu olayın arkasında Husilerin olduğunu teyit eder nitelikte.

Saldırıların amacı neydi?

İran tarafından desteklenen "Direniş Ekseni"nin bir parçası olan Husiler, Hamas'ın İsrail'e saldırmasından bu yana Filistinlilerin yanında yer aldıklarını belirtiyor.

Yahya es Seri, açıklamasında Ortadoğu'daki istikrarsızlıktan İsrail'i sorumlu tuttu ve "devam eden suçları" nedeniyle bölgedeki "çatışma çemberinin" genişlediğini söyledi. Husilerin "İsrail saldırganlığı durana kadar" saldırılarına devam edeceğini söyledi.

Husilerin en sık kullandıkları sloganı "Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet ve İslam'a zafer" şeklinde.

İran ile ilişkileri

Husiler Yemen savaşı sırasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne düzenledikleri saldırılarda füze ve insansız hava aracı kabiliyetlerini sergileyerek petrol tesislerini ve hayati önem taşıyan altyapıyı hedef aldılar.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon İran'ı Husileri silahlandırmak, eğitmek ve finanse etmekle suçluyor. Grup ise İran'ın uzantısı olduğunu reddediyor ve kendi silahlarını geliştirdiğini söylüyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.