Filistin'den özgürlüğe bedel çizimler

Filistin'den özgürlüğe bedel çizimler

Filistinli karikatürist sorgu esnasında bir kağıt parçası ve kurşun kalem çalmayı başardı ve dışarı çıktığında çizeceği karikatürlerin bir listesini yaptı.

Filistinli karikatürist Muhammed Sabaaneh için sözler kıymetlidir.

 

"Çoğu kişi yaşananlara Filistin-İsrail çatışmasıdiyor ama bu kullanım yanlış, çünkü bu bir çatışma değil bir işgal" diyor Sabaaneh.

Sabaaneh'in yeni kitabının adı; "Beyaz ve Siyah: Filistin'den Siyasal Karikatürler".

Başlık kısmen İsrail'in Filistin topraklarını işgaline değiniyor.


"Orada olan şey açıkça işgal" diyor Sabaaneh ve ekliyor:

"Bir işgalle karşı karşıyaysanız yapmanız gereken şey bu işgale son vermek hepsi bu. Siyah ve beyaz gibi. Çünkü siyah ve beyazın  bir orta noktası yok. "

 

Sabaaneh, yeni kitabında İsrail işgallinin Filistinlilerin günlük hayatlarını nasıl kısıtladığını ve yaşanmaz kıldığını  dünyanın dört bir yanındaki insanlara anlatmayı amaçlıyor.

Güvenlik kontrol noktalarını ve Batı Şeria engel duvarını şöyle özetliyor:

"Aralarında bir saatlik mesafe bulunan evinizden ailenizin evine gitmek istediğinizde, bu engeller sebebiyle ailenize yedi saat sonra ulaşmanın nasıl hissettirdiğini bilemezsiniz."


İsrail Batı Şeria'nın duvarı, İsrail açısından sadece bir sınırdan fazlası anlamına geliyor.

Filistinlilerin ailelerini ziyaret etmesi, üniversiteye gidebilmesi ya da Sabaaneh'in açısından bakılınca, kitap tanıtım turu için ABD'ye vize almak gibi standart yaşam haklarını olumsuz etkiliyor.

Kendisi Kudüs'e giriş yapamadığından vize görüşmesi için Ürdün'ün başkenti Amman'a gitmek zorunda kalmış.

"Bütün bu siyasi kararlar Filistinlilerin tüm yaşamı üzerinde kötü bir etkiye yol açıyor. Ve bu kitapta anlatmak istediğim  şey de tam olarak bu" diyor Filistinli karikatürist.

 


Sabaaneh'in karikatürlerinin birinde Filistinliler hayatlarını küçük alanlarda yaşıyorlar. Herkes içiçe ve mahrem diye birşey yok çünkü İsrail askerleri sizi her dakika izliyor.

 

2013'te İsrail yetkilileri Sabaaneh'i gözaltına alarak 'terörist' bir grupla bağlantı kurmakla suçladı. Beraat edip serbest bırakılıncaya kadar beş ay boyunca bir İsrail cezaevinde tutuklu kaldı.

 

Tutuklu kaldığı süre içerisinde tam iki hafta boyunca yalnız başına tutuldu ve hiç kimseyle görüştürülmedi.Bu tecrübe Sabaaneh'i  ve kuşkusuz karikatürlerinde yer   verdiği  filistinli mahkum tasvirlerini değiştirdi.

 

"Arap dünyasındaki karikatüristlerin ve sanatçıların çoğu, Filistinli şehit ve tutsakları birer kahraman(süpermen) gibi tasvir etmek istiyor. Oysa cezaevindeyken hissettiğim şey bu değildi" diyor Sabaaneh.

 

Hapishanedeyken, istediği tek şeyin tekrar insan olduğunu hissetmek olduğunu söylüyor.Karısını ve kızını görmek, arkadaşlarıyla görüşmek ve sanatını icra etmek gibi insana dair standart,  şeyleri özlediğini söylüyor.

"Hapishanede süper kahraman gibi hissetmedim" diyor.


Sabaaneh,  yalnız kaldığı(tecrit altında kaldığı) süre boyunca zihnini aktif tutmak için kendisini, Filistinli tutsakların nasıl bir hayat yaşadıklarını ve nelere maruz kaldıklarını bulmaya çalışan bir gazeteci olarak hayal ettiğini söylüyor.

 

Öncelikle aklında notlar tuttu ardından bir sorgu esnasında bir kağıt parçası ve kurşun kalem çalmayı başardı ve dışarı çıktığında çizeceği karikatürlerin bir listesini yaptı.

 

Serbest bırakıldıktan sonra, birçoğu yeni kitabında yer alan bu karikatürleri çizdi.

Sabaaneh, karikatürlerinden dolayı gözaltına alındığına inanıyor.  İsrail hükümetinin, işgale karşı sanatı kullanan Filistinlilere göz açtırmadığını söylüyor.

‘’Daha iki ay önce , Amman'dan [Ürdün]  döndüğümde, sırf eskiz(karalama)  defterimi gördükleri için beni yaklaşık beş saat boyunca sorguladılar/tuttular. Bana ‘Bu karikatürleri neden çiziyorsun? İsrail askerini neden çiziyorsun?’ gibi sorular yönelttiler.Bir sanatçıyı sanatı için sorgulamak kadar saçma birşey olabilirmi ?’’

 


''Geleceğe dair umutlara gelince, Filistinliler  sadece yaşamak istiyorlar'' diyor Sabaaneh.

"Bu sadece politik bir mesele değil, herkesin bilmesini isterim ki Filistinlilerin devlet isterken talep ettikleri şey, bayraklarını göndere çekmek, dünyanın dört bir yanında büyükelçilikler ve konsolosluklar açmak değil, onlar insan olarak yaşamak istiyorlar hepsi bu!"

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.