Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği ABD tarafından veto edildi

Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği ABD tarafından veto edildi

ABD, Birleşmiş Milletler'in Filistin devletini tam üyelikle tanımasını veto etti.

ABD, bağımsız bir Filistin devletinin Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla değil, İsrail ile Filistin Yönetimi arasında doğrudan müzakereler yoluyla kurulması gerektiğini savunuyor.

ABD, 193 üyeli BM Genel Kurulu'na "Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler üyeliğine kabul edilmesini" tavsiye eden karar tasarısını veto etti.

İngiltere ve İsviçre çekimser kalırken, konseyin geri kalan 12 üyesi evet oyu kullandı.

Filistin şu anda üye olmayan gözlemci devlet statüsünde. 2012 yılında BM Genel Kurulu tarafından devlet statüsü fiilen tanınmıştı. Ancak BM'ye tam üye olmak için yapılacak bir başvurunun Güvenlik Konseyi ve ardından Genel Kurul'un en az üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.

Filistinlilerin BM'ye tam üyelik talebi, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de altı aydır devam eden savaş ve İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşim yerlerini genişlettiği bir dönemde geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Perşembe günü erken saatlerde konseye yaptığı açıklamada, "Son dönemde yaşanan gerginlikler, İsrail ile tam bağımsız, yaşayabilir ve egemen bir Filistin devleti arasında kalıcı barışın sağlanmasına yönelik iyi niyetli çabaların desteklenmesini daha da önemli hale getiriyor" dedi.

Guterres, "İki devletli bir çözüm yolunda ilerleme kaydedilmemesi, bölgede sürekli şiddet tehdidi altında yaşamaya devam edecek yüz milyonlarca insan için sadece istikrarsızlığı ve riski arttıracaktır" dedi.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise Filistinlilerin BM'ye tam üye olabilmek için gerekli kriterleri yerine getiremediğini söyledi ve bu kriterleri şöyle sıraladı: Kalıcı bir nüfus, tanımlanmış bir toprak, hükümet ve diğer devletlerle ilişkiye girme kapasitesi.

Erdan, Filistinlilere BM tam üyeliği verilmesinin "herhangi bir taraf için hiçbir olumlu etkisi olmayacağını, gelecek yıllarda sadece yıkıma neden olacağını ve gelecekteki diyalog şansına zarar vereceğini" söyledi.

BM Güvenlik Konseyi uzun zamandır güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonunu destekliyor. Filistinliler 1967'de İsrail tarafından ele geçirilen Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde bir devlet istiyor.

Filistin Yönetimi, Başkan Mahmud Abbas liderliğinde Batı Şeria'da sınırlı bir özerklik uyguluyor. Hamas 2007 yılında kazandığı seçimlerin ardından Filistin Yönetimi'ni Gazze'de iktidardan uzaklaştırmıştı.

Abbas'ın özel temsilcisi Ziyad Ebu Amr daha önce ABD'ye şu soruyu yöneltmişti: "Bu durum Filistinliler ve İsrailliler arasındaki barış umutlarına nasıl zarar verebilir? Bu tanıma ve üyelik uluslararası barış ve güvenliğe nasıl zarar verebilir?”

Ebu Amr Güvenlik Konseyi'ne "Böyle bir kararın kabul edilmesini engellemeye ve bozmaya çalışanlar ... Filistinliler ve İsrailliler arasındaki barış beklentilerine ve genel olarak Orta Doğu'daki barış beklentilerine yardımcı olmuyorlar" dedi.

Ebu Amr, Filistin'in BM'ye tam üyeliğinin iki devletli bir çözümün hayata geçirilmesi ve askıda kalan sorunların çözülmesi için ciddi siyasi müzakerelere bir alternatif olmadığını söyledi ve ekledi: "Ancak, bu karar Filistin halkına bağımsız bir devlet içinde onurlu bir yaşam umudu verecektir."

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum