Filistinli gencin anlattıkları İsrail hapishanelerindeki işkenceleri ortaya çıkardı

Filistinli gencin anlattıkları İsrail hapishanelerindeki işkenceleri ortaya çıkardı

Nazzal, dayaktan sonra hapishanede bir hafta boyunca yerde acı içinde yattığını ve serbest kalana kadar kimsenin kendisine tıbbi müdahalede bulunmadığını ifade ediyor.

İsrailli yetkililer, 18 yaşındaki Filistinli Muhammed Nazzal'ın geçtiğimiz hafta Hamas ile varılan ateşkes anlaşması çerçevesinde serbest bırakıldıktan sonra İsrail hapishanelerinde yaşadığı dramı anlatmasından rahatsız oldu.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Kabatiya kasabasından olan genç, Arap ve Batı medyasına nasıl dövüldüğünü ve tıbbi yardımdan mahrum bırakıldığını anlatmış, ancak anlattıkları, onu bir yalancı olarak göstermeye çalışan İsrailli yetkililer tarafından inkar edilmişti.

Nazzal'ın ifadeleri ve tıbbi kayıtları bir doğruluk kontrol ajansı tarafından doğrulanarak, Filistin-İsrail savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana Filistinlilerin İsrail hapishanelerinde maruz kaldığı acımasız kötü muameleye dair daha fazla kanıt ortaya konmuş oldu.

Nazzal ne diyor?

Ağustos ayında tutuklanan ve herhangi bir suçlama olmaksızın İsrail hapishanelerinde tutulan 100'den fazla Filistinli arasında yer alan Nazzal, Cuma günü sona eren bir haftalık ateşkesin bir parçası olarak serbest bırakıldı.

Serbest bırakılmasının ardından aralarında Al Jazeera'nın da bulunduğu çeşitli haber kuruluşlarına röportaj veren Nazzal, İsrail hapishanesinde geçirdiği zamanı anlattı ve savaş başladıktan sonra gardiyanların çok daha fazla şiddet uyguladığını söyledi.

Al Jazeera'ye İsrailli bir gardiyanın kendisine nasıl işkence ettiğini anlatırken "Beni sekiz dakika boyunca sopayla dövdü ve nereme denk geldiğini umursamadı" dedi.

"Ellerimle başımı korumaya çalışıyordum. Sopayla başıma vurduğu için sürekli ellerim darbe alıyordu"

Nazzal'ın her iki eli de bandajla tutulurken çekilen görüntüleri -ve çektiği çileyi anlattığı anlar- viral oldu. Her iki elinde de kırıklar olduğunu ve her iki elindeki birkaç parmağının da kırıldığını söyledi. İyileşme yolunda ameliyatlara ihtiyacı olacak.

Nazzal, dayaktan sonra hapishanede "bir hafta boyunca yerde acı içinde yattığını", ancak rehine takasıyla serbest bırakılması sağlanmadan önce kendisine hiçbir tıbbi yardım sunulmadığını söyledi.

İsrail ne diyor?

Nazzal yaşadıklarını ancak Kızıl Haç tarafından ailesine kavuşturulduktan sonra anlatabildi.

Ancak anlattıklarının kamuoyunda ses getirmesinin ardından İsrailli yetkililer harekete geçti.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinde bir medya yetkilisi olan Ofir Gendelman, Nazzal'ın Kızıl Haç otobüsüne binerken ellerinin bandajlı olmadığını gösteren bir video yayınladı.

Gendelman bunun ellerinin "iyi olduğu" anlamına geldiğini söyledi. Ve bunun "Filistinlilerin İsrail hapishanelerinde neler olduğu konusunda nasıl yalan söylediklerini gösterdiğini" iddia etti.

Bu arada İsrail'in propaganda taktikleri ve asılsız iddialarının savaş sırasında her zamankinden daha fazla kamuoyu önünde ifşa edildiği de bir gerçek.

Herhangi bir kanıt var mı?

Peki, Filistinlilerin insanlık dışı koşullarda yaşadığı söylenen İsrail hapishanelerinde Nazzal'ın yaşadığı "savaş alanına" dair herhangi bir kanıt var mı?

Genç adam bu tür anlatılarla ortaya çıkan ilk Filistinli değil. Bu hafta serbest bırakılan Filistinlilerin birçoğu da benzer işkence, dayak ve aşağılanma öykülerini basına anlattı.

İsrail hapishanelerindeki uygulamalar, 1967'de Filistin topraklarının işgalinin başlamasından bu yana ve hatta daha önce, bölgenin İngiliz kontrolü altında olduğu dönemde, onlarca yıldır devam ettiği için uzun süredir kapsamlı bir şekilde belgelenmiştir.

Ancak Nazzal'ın elinde kanıt da var. Arap bilgi doğrulama platformu Misbar, Nazzal'ın serbest bırakıldığı gün doktorları tarafından düzenlenen tıbbi kayıtları analiz etti. Kayıtlar Nazzal'ın metakarpal kemiklerinde (elin arka kısmındaki yassı kemikler) kırıklar olduğunu gösteriyor.

Misbar ayrıca gencin ellerinin 28 Kasım'da serbest bırakıldığı gün çekilen röntgenlerini de yayınladı. Bu röntgenler de Ramallah'taki bir tıp merkezinin bulduğu sonuçlarla örtüşen birkaç kırığı doğruladı. Nazzal'ın serbest bırakıldıktan sonra çekilen fotoğrafları da sırtında önemli ölçüde morluk izleri olduğunu gösterdi.

Gencin tıbbi kayıtları BBC de dahil olmak üzere medya kuruluşları tarafından da incelenmiş ve doğrulanmıştır.

İsrail hapishanelerinde başka neler oluyor?

Binlerce diğer Filistinli gibi Nazzal da "idari gözaltı" altında tutuluyordu.

İdari gözaltı, İsrail yasaları tarafından desteklenen ve Filistinlilerin herhangi bir suçlama ya da yargılama olmaksızın altı ay boyunca hapiste tutulmasına izin veren bir uygulama. Bu süre defalarca süresiz olarak uzatılabiliyor.

Fiziksel şiddete ek olarak, hak grupları İsrail Cezaevi Servisi'nin savaşın başlamasından bu yana Filistinli mahkumlara karşı başka yöntemler de kullandığını bildirdi.

Mahkumların su, gıda, tıbbi bakım ve ortak kullanım eşyalarına erişiminin kısıtlandığı, aile ve avukat ziyaretlerinin kısıtlandığı ya da tamamen durdurulduğu bildirildi.

Ayrıca, zaten aşırı kalabalık olan hapishanelerin daha fazla mahkum alabilmesi için mahkumların hapishane zemininde şilteler üzerine yatırılmasına izin verdi.

Çocuk mahkumların da yetişkinlerle aynı kötü koşullara maruz kaldığı ve birçoğunun İsrail askeri mahkemelerine çıkarıldığı belgelenmiş durumda.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum