Filistinliler enkaz altında kalan yakınlarının cesetlerini arıyor
Gazze'de ateşkesin ardından Filistinli siviller, saldırılar sebebiyle enkaz altına kalan yakınlarını bulmak için çalışmalara devam ediyor.
Filistin Sivil Savunması, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enkaz altında kaldığı düşünülen binlerce Filistinliyi arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
İsrail'in saldırılarında 47 binden fazla Filistinli ölürken 10 bini aşkın Filistinli ise kaybolmuştu.
Filistin Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Bassal, "Cesetleri enkaz altında kalan 10 bin şehidi arıyoruz." Bassal, en az 2 bin 840 kişinin cesedin ise tamamen yok olduğunu ve onlardan geriye hiçbir iz kalmadığını söyledi.
Gazze'de ateşkesin ardından girilen bölgelerde yeni cenazeler bulundu
Yerinden edilmiş Gazzeli Muhammed Cuma, savaşta kardeşini ve yeğenini kaybetti.
"Bu büyük bir şoktu ve insanların evlerine olanlardan dolayı hissettikleri şokun sayısı saymakla bitmez. Bu bir yıkım, tam bir yıkım. Deprem ya da sel gibi değil, hayır hayır, olan şey bir imha savaşı." dedi.
Saldırılarda kaybolan 10 bin kişinin öldüğü sanılıyor ve bu kişilerin naaşlarına erişilemiyor. Bunlardan büyük bir kısmının enkaz altlarında ve işgal sebebiyle erişilemeyen bölgelerde kaldığı veya toplu mezarlara defnedildiği düşünülüyor.
Öte yandan, enkazları kaldırmanın ise yıllar süreceği belirtiliyor. Bu ay yayınlanan bir BM hasar değerlendirmesi, İsrail'in bombardımanının ardından kalan 50 milyon tondan fazla molozun temizlenmesinin 21 yıl sürebileceğini ve bunun 1.2 milyar dolara mal olabileceğini ortaya koydu.
Kaynak: Mepa News