Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmen başvurdu

Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmen başvurdu

Finlandiya ve İsveç, resmi olarak NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu.

Finlandiya ve İsveç, resmen NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yapılan açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ortaya çıkardığı güvenlik endişeleri sebebiyle NATO ittifakına katılmak için resmi başvuruda bulunduğunu söyledi.

Her iki ülkenin de NATO katılımı başvurusunu memnuniyetle karşılayan Stoltenberg, İskandivav ülkeleri için "En yakın ortaklarımızsınız." ifadelerini kullandı.

Başvurunun NATO üyesi 30 ülke tarafından onay alması bekleniyor. Türkiye'nin "terör örgütlerini destekleri" gerekçesiyle Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda endişelerini dile getirmesine rağmen başvuru sürecinin değerlendirmesinin iki hafta içerisinde netleşeceği belirtiliyor.

Ankara'nın endişelerinin giderilmesi ve müzakerelerin beklenildiği gibi sürmesi halinde iki ülkenin birkaç ay içerisinde NATO'ya üye olabileceği ifade ediliyor. Normal şartlarda NATO'ya üyelik sürecinin 8 ila 12 ay sürmesine karşın, Rusya'nın iki ülke üzerindeki tehdidinin bu süreci hızlandıracağı düşünülüyor.

Finlandiya ve İsveç, daha önce ortaklık kapsamında NATO askeri tatbikatlarına katılım sağlıyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.