Firari Generallerin Kimlikleri Belli Oldu

Firari Generallerin Kimlikleri Belli Oldu

Darbe girişimi sonrası firar eden 311 askerden general olan 9'unun kimliği belli oldu

Hürriyet'in haberine göre; Firari Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Tuğamiral Ayhan Bay, Tuğamiral Nazmi Ekici, Tuğamiral İrfan Arabacı,Tuğamiral Ali Suat Aktürk, Tuğamiral Hayrettin İmren ve Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp, 27 Temmuz'da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan kararnameyle de ihraç edildiler. 

HAKKINDA YAKALAMA KARARI VARDI

Tümamiral Uğurlu hakkında İzmir'deki gizli bilgi ve belge bulundurma davasında fişleme yapıp sahte delil üretilmesi suçuna karıştığı darbe girişiminden önce yakalama kararı bulunuyordu. Uğurlu, NATO görevi için ABD'de bulunuyordu.

ugrl

Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu

2015'TE RÜTBESİ YÜKSELMİŞTİ

Firari general Tuğgeneral Ali Kalyoncu, 2015 yılı Yüksek Askeri Şura'da alınan kararla rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilmişti. Korgeneral Metin Gürak, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında mağdur sıfatıyla verdiği ifadede, kendisine Kalyoncu'nun 28. Mekanize Tugay Komutanlığına yeni tugay komutanı olarak atandığını, tugaya gelerek tank ve zırhlı araçları şehre gönderme emrini verdiğini söylediklerini bildirmişti.

GÖLCÜK'TEN FİRAR ETTİLER

Firari Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay da 15 Temmuz darbe girişiminde önemli bir rol oynadı. Bay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda darbe girişiminde görev alan 22 amiralin arasında bulunuyordu.

ayh

Tuğamiral Ayhan Bay

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Güney Görev Grup Komutan Tuğamiral Nazmi Ekici de darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından, Sahil Güvenlik botu ile yanında bulunan diğer amirallerle birlikte Gölcük'ten firar etti. 

ekici

Tuğamiral Nazmi Ekici

ALBAYI İZNE GÖNDERDİ

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit de darbe gecesi Balyoz davası mağdurlarından Albay Nedim Ulusan'ı izne çıkarmıştı. İstanbul dışına çıkan Ulusan, gece darbe olduğunu öğrenince geri dönmüş, darbecilerle mücadele ederek kalkışma yaşanmasının önlemişti. Yiğit, darbe girişiminden bir gün önce de İstanbul Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu'nda sivil haldeki 20 subay ve generalin yaptığı toplantıya katılmıştı.

DARBEYİ KOORDİNE EDENLER ARASINDAYDI

Firari askerlerden Prof. Hava Tabip Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp ise İstanbul GATAHaydarpaşa Eğitim Hastanesi Dahili Hastalıklar Bölüm Başkanı, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Servis Şefi olarak görev yapıyordu. Darbe girişiminin Kocaeli ayağında yer alıp, darbeyi planlayıp koordine ettiği gerekçesiyle Donanma Komutanlığı emrinde görevli Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren hakkında darbeye teşebbüs etmek suçundan yakalama ve gözaltı kararı verildiği kaydedildi. 

MERKEZ BANKASI BAŞKANI OLACAKTI

Financial Times'ın haberine göre darbeciler, eğer amaçlarına ulaşamış olsalardı kaçakTuğamiral Ali Suat Aktürk'ü Merkez Bankası Başkanı yapacaktı. Tuğamiral Aktürk, kumpas davaları ile önü açılarak terfi ettirilenlerden biri olarak biliniyor. 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı'na baskın yaptığında Aktürk, Gölcük'te Turgut Reis firkateyninde 2'nci komutan olarak görev yapıyordu. Birlikte görev yaptığı dönemdeki tüm gemi komutan ve ikinci komutanları tutuklanırken o terfi ettirildi.

tug

Tuğamiral Ali Suat Aktürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.