"Fransa 2. Dünya Savaşı'nda Yahudileri kasıtlı olarak ölüme terk etti"

"Fransa 2. Dünya Savaşı'nda Yahudileri kasıtlı olarak ölüme terk etti"

Fransız lider Emmanuel Macron, 1942 yılında Fransa'da Yahudilerin alıkonulduğu olaylarda Nazi güçlerinin yer almadığını kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Paris'te Alman güçlerinin buyruğuyla Fransız polisinin 16 ve 17 Temmuz 1942 tarihlerinde yabancı Yahudileri tutuklayıp Vélodrome d'hiver spor tesislerinde bekletildiği günün yıl dönümünde anma törenlerine katıldı.

Macron, Yahudilerin tutuklanıp sınır dışı edildiği "Vel d'hive"nin 80. yıl anma töreninde, Fransız Devleti'nin o zamanlar Yahudileri "kasıtlı bir biçimde" korumaktan kaçındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Macron anma töreni sırasında "Fransız Devleti Aydınlanma doktrinlerini  ve insan haklarının gerektirdiklerini sağlamada kasıtlı olarak başarısız oldu." ifadesini kullandı.

2017 yılında iktidar koltuğuna oturan Macron,1942'de 13 bin 152 Yahudinin Alman güçlere sınır dışı edilmesi olayının tamamıyla Fransa tarafından tertip edildiğini kabul etmişti.

Aralarında çocukların da bulunduğu 8 bine yakın Yahudi, Polonya'daki kampa sınır dışı edilmeden önce Vélodrome d'hiver tesislerinde ve bir stadyumda bekletilmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.