Fransa Kadirov karşıtı ismi Rusya'ya iade etti

Fransa Kadirov karşıtı ismi Rusya'ya iade etti

37 yaşındaki Magomed Gadaev Fransız makamlarınca Moskova’ya gönderilmek sureti ile sınır dışı edildi.

11 Nisan günü Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) yaptığı acil kodlu bir çağrıya göre; hakkında yerel mahkemelerin sınır dışı edilmemesi yönünde aldıkları karar bulunan, 37 yaşındaki Magomed Gadaev, Fransız makamlarınca Moskova’ya gönderilmek sureti ile sınır dışı edildi. 

Af Örgütü'nün yanı sıra  Memorial (HRC Memorial), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile İşkence Karşıtı Komite'nin de aralarında bulunduğu 12 insan hakları örgütü Fransa’nın, Fransız yargısının kararını çiğneyerek Magomed Gadayev’i iade etmesini kınadı.

Yapılan çağrıda uzmanlar, Fransa devletinin mültecileri ölüm ve işkence riskine rağmen iade ediyor olmasının sadece kendi adalet sistemini çiğnemesini anlamına gelmediğini bunun da ötesinde uluslararası sözleşmeleri de ihlal ettiği anlamına geldiğini ifade etmekteler.

Çeçen medyasında yer alan bilgilere göre Mogamed 11 Nisan günü Rus istihbarat yetkilileri tarafından Çeçenistan mercilerine teslim edildi.

Özellikle politik muhaliflere karşı işkence karnesi hayli kabarık olan Ramazan Kadirov yönetimine teslim edilen şahsın  hayatından endişe ediliyor.

Af Örgütü tarafından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderilen mesajda “Magomed Gadayev, Çeçen yetkililer tarafından işlenen işkence olaylarına ve geçmişte bizzat maruz kaldığı olaylardaki tanıklığı nedeniyle, yeniden işkence görme ve hatta muhtemelen öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyadır.“ denildi.

Kafkas toplulukları tarafından sosyal medyada yapılan açıklamalara göre, Gadaev’in aynı zamanda Paris merkezli Çeçen diasporasının yönetiminde de yer alıyor olması hakkındaki endişeleri bir kat daha artırıyor.

Gadayev hapis yattığı ve işkence gördüğü Çeçenistan’dan kaçarak 10 yıl kadar önce Fransa’ya yerleşti. Fransa'da bulunduğu süre içerisinde ülkesindeki işkenceleri kitlelere duyurmak için büyük çaba sarf etti. Kadirov'a bağlı güvenlik güçleri tarafından işkence ve adam kaçırmalarla ilgili davalarda tanık oldu.

Af Örgütü, Fransa'nın Gadayev'in sınır dışı edilmesine izin verirken uluslararası taahhütlerini ihlal ettiğini ve idari mahkemelerin kararlarını görmezden geldiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: RFE, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.