Fransa, Mısır ve Ürdün liderleri İsrail'i Refah saldırısına karşı uyardı

Fransa, Mısır ve Ürdün liderleri İsrail'i Refah saldırısına karşı uyardı

Çeşitli gazetelerde yayınlanan ortak başyazıda "1,5 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah'a yönelik bir İsrail saldırısının tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıyoruz" denildi.

Fransa, Mısır ve Ürdün liderleri Pazartesi günü İsrail'i Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırı tehdidine karşı uyararak Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta "derhal" ateşkes çağrısında bulundu.

Çeşitli gazetelerde yayınlanan ortak başyazıda "1,5 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah'a yönelik bir İsrail saldırısının tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıyoruz" denildi.

"Böyle bir saldırı sadece daha fazla ölüm ve acı getirecek, Gazze halkının kitlesel olarak zorla yerinden edilmesinin risk ve sonuçlarını arttıracak ve bölgesel tırmanma tehdidi yaratacaktır."

Başyazı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından imzalandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun saldırı için bir tarih belirlendiğini söylemesinin ardından ABD daha önce Refah'a yönelik herhangi bir saldırıya karşı olduğunu açıklamıştı.

Üç lider BM Güvenlik Konseyi'nin "derhal ateşkes" çağrısında bulunan kararının daha fazla gecikme olmaksızın tam olarak uygulanması ve Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin yine konseyin talepleri doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Fransa'da Le Monde, Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington Post, Ürdün'de Al Rai ve Mısır'da Al Ahram gazeteleri tarafından yayınlanan makalede üç lider "Gazze'deki savaş ve yol açtığı feci insani acılar artık sona ermelidir" ifadelerini kullandı.

Gazze'ye girişine izin verilen yardımların "büyük ölçüde arttırılması" çağrısında bulundular.

İsrail ateşkesi kabul etmesi için en büyük müttefiki ve silah tedarikçisi ABD de dahil olmak üzere giderek artan bir uluslararası baskı altında.

Öte yandan Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada Kahire'deki görüşmelerin ardından ateşkes ve esir takası önerisi üzerinde çalıştığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bir anlaşma için "doğru zaman" olduğunu söyledi.

Ancak müzakereler devam ederken Netanyahu Refah'a asker göndermek için bir tarih belirlendiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir işgalin siviller ve nihayetinde İsrail güvenliği üzerinde "son derece zararlı bir etkisi" olacağı görüşünü yineledi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden amansız saldırılarında Gazze'de çoğu kadın ve çocuk en az 33.207 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.