Fransa, Moskova saldırısıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Rusya ile temaslarını durdurdu

Fransa, Moskova saldırısıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Rusya ile temaslarını durdurdu

Savunma Bakanlığı, Fransa'nın "terörizmle savaşmak için" bilgi alışverişini arttırmaya hazır olduğunu söylediğini bildirmişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçen ay Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen kanlı saldırıyla ilgili olarak yapılan nadir bir telefon görüşmesinden farklı açıklamalar çıkmasının ardından Rusya ile görüşmenin artık Paris'in "çıkarına" olmadığını söyledi.

Stephane Sejourne France24 ve RFI yayın kuruluşlarına verdiği demeçte "Rus yetkililerle görüşmek şu anda bizim çıkarımıza değil çünkü bu konuda yapılan açıklamalar ve yayınlanan özetler yalan" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz hafta Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile Rus mevkidaşı Sergey Şoygu arasındaki görüşmenin ardından Rusya'nın "tuhaf ve tehditkâr" olarak nitelendirdiği üslubunu eleştirdi.

Fransa, Lecornu'nun Moskova'ya 22 Mart'ta Rusya'nın başkenti yakınlarında 140'tan fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili "faydalı bilgiler" aktarmayı amaçladığını söyledi.

Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlenmişti.

Savunma Bakanlığı, Fransa'nın "terörizmle savaşmak için" bilgi alışverişini arttırmaya hazır olduğunu söylediğini bildirmişti.

Ancak Rus savunma bakanlığından yapılan açıklamaya göre Rusya Fransa'yı uyararak Fransız gizli servislerinin saldırıya karışmamış olmasını umduğunu söyledi.

Fransa'nın Rusya ile tekrar görüşebilmesi için "belki de önce güven tesis etmemiz, belki de her şeyden önce Ukrayna'da ilişkilerin yenilenmesini mümkün kılacak askeri durumun gelişmesi gerekiyor. Şu anda durum böyle değil," dedi Sejourne.

Macron Şubat ayında, Rusya'nın iki yıl önce işgal ettiği Ukrayna'da Batılı askerlerin konuşlandırılabileceğini söyleyerek Moskova'yı kızdırmıştı.

Sejourne, "Rusya ile terörizm konusundaki uzun işbirliği geleneğinin" artık durma noktasına geldiği sonucuna vardı.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.