Fransa ve Almanya'nın İsrail'e silah satışları davalık oldu

Fransa ve Almanya'nın İsrail'e silah satışları davalık oldu

Batılı ülkeler İsrail’e silah satışını durdurmaları için giderek artan bir baskı altında.

Fransa ve Almanya'nın İsrail'e silah satışları bu hafta yasal takibata uğradı.

Araştırma kuruluşu Disclose'a göre, Paris'te aralarında Uluslararası Af Örgütü Fransa ve Attac'ın da bulunduğu 11 STK, Fransa'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurması için dava açtı.

Reuters'a göre Almanya'da insan hakları avukatları Berlin İdare Mahkemesi'nden Alman hükümetinin İsrail'e 3.000 tanksavar silahı gönderme kararını askıya almasını istedi.

Her iki davanın da gerekçesi Gazze'deki insan hakları ihlalleri ve sivillerin hedef alınması.

Geçtiğimiz ay Disclose ve Marsactu, Ekim ayında Paris'in İsrail'e Gazze'de kullanılabilecek makineli tüfek yedek parçaları sattığını bildirmişti. Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu gazetecilere verdiği yanıtta bunun sadece diğer müşterilere "yeniden ihracat için bir izin" olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta içinde STK'lar Paris idare mahkemesine üç farklı dava açtı.

Bunlardan biri özellikle ML3 olarak bilinen mühimmat ve fünye ayar cihazları için verilen silah ihracat lisansına yönelik. Diğeri ise silah nişangahları, bombardıman hesaplayıcıları (ML5) ve kızılötesi veya termal görüntüleme ekipmanları (ML15) için verilen yaklaşık 20 silah ihracat izninin askıya alınmasını talep ediyor. Üçüncüsü ise hem silahlar hem de ikili kullanım malları için İsrail'e verilen tüm ihracat lisanslarının askıya alınmasını talep ediyor.

Davalar, İngiltere ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu Batılı ülkelerin, Gazze Şeridi'nde aylardır devam eden ölümcül saldırılarını sürdüren İsrail hükümetine silah satışını durdurması için giderek artan bir baskı altında olduğu bir dönemde açıldı.

Kanada, İspanya ve Belçika artık İsrail'e silah göndermeyeceklerini açıklarken, Hollanda'da bir mahkeme F-35 savaş uçağı parçalarının sevkiyatını yasakladı.

ABD'de Demokratlar savaş uçağı satışlarını onaylamadan önce “garanti" istemeye başladı.

Washington'un İsrail'e yaptığı askeri yardım 2023 yılı için en az 3.3 milyar doları bulurken Almanya'nın 326.5 milyon euroluk silah ihracatını onayladığı bildirildi.

Buna karşılık Paris son on yılda İsrail yönetimine 208 milyon euro değerinde askeri teçhizat ihraç etti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.