Fransa'da 'aşı kartı' yasası onaylandı

Fransa'da 'aşı kartı' yasası onaylandı

Fransa Anayasa Mahkemesi, bar, restoran ve sinema gibi mekanlara girmek için 16 yaş ve üstü kişilere "aşı kartı"nı zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.

Fransa Anayasa Mahkemesi, bar, restoran ve sinema gibi mekanlara girmek için 16 yaş ve üstü kişilere "aşı kartı"nı zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aşı yaptırmayanları hedef almasının ardından kabul edilen ve Covid-19 sağlık sertifikasını aşı kartına dönüştüren yasa 24 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

Yeni düzenlemeye göre, anılan mekanlara girişlerde ve tren yolculuklarında sadece aşıların tamamlandığını gösteren belge istenecek. Aşı kartının geçerli olabilmesi için hatırlatma dozu olarak adlandırılan üçüncü doz aşının da yaptırılması gerekiyor.

Yeni uygulamada mekan sahipleri ve görevliler, kişinin kimliğini kontrol ederek sahte belge ya da üçüncü kişiye ait kart kullanımının önüne geçecek.

Ancak mahkeme, yasa teklifindeki, yaklaşan seçimler öncesi siyasi mitinglerde sağlık kartının zorunlu olmasıyla ilgili hükmü kabul etmedi. Bu hükmün insanların görüş ve düşüncelerini paylaşma özgürlüğünü etkileyeceğini belirten mahkeme, mitinglerde diğer tedbirlerin alınabileceğini kaydetti.

Aşı karşıtları gösteriler düzenliyor

Anayasa Mahkemesi'nin yasa tasarısını onaylamasının ardından başta başkent Paris olmak üzere bazı kentlerde protesto gösterileri yapıldı.

Fransızların bir kesimi, aşı olmadıkları için Macron'un kendilerini "ikinci sınıf vatandaş gibi hissettirdiğini" söylüyor.

Söz konusu tasarı 16 Ocak'ta Ulusal Meclis'te kabul edildi. Muhalefet partilerinden 60 milletvekili, tasarının temel özgürlüklere aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Kaynak: Euronews

wp-005.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.