Fransa'da çocuklara cinsel istismarı örtbas etmekle suçlanan kardinal beraat etti

Fransa'da çocuklara cinsel istismarı örtbas etmekle suçlanan kardinal beraat etti

Fransa'nın Lyon kentinde Katolik Kilisesi içindeki cinsel istismarı gizlediği iddiasıyla yargılanan Kardinal Philippe Barbarin temyiz mahkemesinde beraat etti.

Fransa'nın Lyon kentinde Katolik Kilisesi içindeki cinsel istismarı gizlediği iddiasıyla yargılanan Kardinal Philippe Barbarin temyiz mahkemesinde beraat etti. Mahkeme, kararına neden olarak Barbarin’in cinsel istismarı örtbas ettiğini gösteren 'kasıtlı unsur' bulunmadığını duyurdu.

Kararı ‘mantıklı bulduklarını’ belirten Barbarin'in avukatlarından Jean Felix Luciani, kardinalin 'iftira ve söylentilerle’ karşı karşıya kaldığını söylerken, davacı tarafın avukatlarından Yves Sauvayre ise Yargıtay’a başvurmayı planladıklarını belirtti.

Temyiz Mahkemesi: Kasıtlı unsur yok

Fransız mahkemesi geçen yıl mart ayında Barbarin’ı çocuklara yönelik cinsel istismarı bildirmemek suçundan 6 ay tecilli hapis cezasına mahkum etti. Bunun üzerine Barbarin Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’e istifasını sundu. Fakat Papa, kardinalin istifasını 'masumiyet karinesi'ni gerekçe göstererek kabul etmemişti.

Ne olmuştu?

Fransa'da Ocak 2016'da Bertrand Virieux isimli kişi, kilisede yaşadığı taciz skandalı hakkında 45 yıl sonra itiraflarda bulunmuştu. Daha sonra çok sayıda mağdur ortaya çıkarak Virieux'ün başkanlığını yaptığı "Hür söz" isimli derneğe katılmıştı. Bernard Preynat'ın kurbanı olduğunu söyleyenlerin sayısının artmasıyla skandal ülke çapında duyulmuştu.

Lyon Katolik Kilisesi Kardinali Philippe Barbarin ise Preynat'ın suçlarını örttüğü gerekçesiyle sorgulanmıştı. Barbarin, 2009'da hakkında suçlamalar olan Preynat'ı görevden almak yerine başka bir bölgeye atamış, papaz 6 ay sonra da eski görev bölgesine dönmüştü. Preynat, hakkındaki suçlamaları kabul etmesine rağmen 2015'e kadar görevinin başında kalmaya devam etmişti.

Geleceğin Papa'sı olarak görülüyordu

Bir dönem geleceğin papası olarak görülen Barbarin'in, ceza almasa bile en kutsal makama getirilmesine artık ihtimal verilmiyor. 68 yaşındaki kardinalin, skandalla ilgili 2016'da verdiği bir röportajda "Tanrı'ya şükürler olsun ki çoğu suçlama zaman aşımına uğradı." demesi büyük tepkilere neden olmuştu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.