Fransa'da İslami internet siteleri 'ulusal değerlerle çeliştiği için' kapatılıyor

Fransa'da İslami internet siteleri 'ulusal değerlerle çeliştiği için' kapatılıyor

Fransa'da hükümetin terörle mücadele yetkileri kapsamında, aşırı sağ ve sol gruplara ait web siteleri ile İslami içerikli yayınlarıyla bilinen bazı web siteleri kapatılıyor.

Fransa'da hükümetin terörle mücadele yetkileri kapsamında, aşırı sağ ve sol gruplara ait web siteleri ile İslami içerikli yayınlarıyla bilinen bazı web siteleri kapatılıyor.

Aktivistlerce yönetilen ve İslam dini içerikli yayınlarıyla bilinen "La Voie Droite" isimli web sitesinin "ulusal değerlerle" çeliştiği gerekçesiyle kapatılacağı bildirildi.

İnsan hakları örgütleri ve hak savunucuları ise bunu, demokratik özgürlüklerin ihlal edildiği olaylar silsilesinin sonuncusu olarak tanımladı.

Öte yandan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, aşırı sol duruşuyla bilinen ve Nantes kentinde aşırı sağ karşıtı bir protesto ile ilgili haber yapan yerel bir medya platformu olan "Nantes Révoltée"nin de kapatılacağını söyledi.

Bakan kısa süre önce de "La Voie Droite" isimli web sitesini kapatma planları olduğunu açıklamıştı.

Nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek ülkede hükümet, genişletilmiş yetkilere sahip terörle mücadele yasası kapsamında web sitelerini kapatıyor ve bazı grupları hedef alıyor.

Reuters'ın haberine göre hükümet, örgütleri veya grupları kapatmak için artırılmış yetkilerini kullanıyor.

Fransız kamu kayıtlarına göre, ülkede son iki yılda, 12 kapatma gerçekleşti. Bu rakam, 2016 ile 2019 yılları arasında yediydi.

İçişleri Bakanlığı, herhangi bir derneği feshetmeden önce, kendini savunması için ilgili kuruma 15 gün süre tanıyor. Ardından, kapatma kararnamesi yayınlandıktan sonra dernek, grup ya da örgüt, davayı Danıştay'a götürebiliyor.

Nante Révoltée, kapatmayla ilgili şu ana kadar içişleri bakanlığından herhangi bir bildirim almadığını bildirdi.

Ocak 2020'den bu yana kararname ile kapatılan kuruluşlardan 7'si, cami yöneten dernekler, bir insani yardım kuruluşu ve İslamofobi karşıtı gruplar da dahil olmak üzere ülkedeki Müslümanlarla bağlantılı. Diğer yandan 3 aşırı sağcı grubun da kapısına kilit vuruldu.

Salı günü parlamentoda milletvekillerine hitap eden İçişleri Bakanı Dermanin, "Nantes Révoltée"nin kapatılması yönündeki planı açıkladı.

Fransız Bakan, söz konusu yayın organını defalarca devlete ve polise karşı şiddet çağrısı yapan "ultra sol" bir grup olarak nitelendirdi.

Bakan haftasonu gerçekleşen protestolarda arbede çıktığını, göstericilerin mağazaların camlarını kırdığını ve 3 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Nantes Révoltée'nin avukatı Raphael Kempf ise, bir olay hakkında haber veren bir web sitesinin orada olan olaylardan sorumlu tutulamayacağını aktardı.

Kempf, "Kendilerini eleştiren seslere saldırmak için bu yasal aracı kullanan bir hükümet görüyoruz." sözleriyle 2021'de yürürlüğe giren ve büyük tartışmalara neden olan terörle mücadele yasasını eleştirdi.

Avukat Kempf, hükümeti bu yasayı kendi lehine kullanmakla suçladı.

Terörle mücadele yasası, Fransız öğretmen Samuel Paty'nin başının kesilmesi ve 2015'te Paris'te 130 kişinin ölümüne neden olan saldırılar da dahil olmak üzere, Fransa'da son yıllarda görülen şiddet içerikli saldırılara karşı hayata geçirilmişmti.

Ancak bazı avukatlar ve hak savunucuları, yetkililerin söz konusu yasayı, eleştirel sesleri susturmak ve devlet tarafından onaylanmayan İslam biçimine uymayan herkesi hedef almak için kullandığı iddiasıyla aşırıya kaçmakla suçluyor.

Pazar günü bir televizyona mülakat veren Darmanin, İslami içerikli web sitesi "La Voie Droite"ın "nefreti teşvik eden ve cihat çağrısı yapan içeriği" gerekçesiyle terörle mücadele yasası kapsamında kapatılacağını dile getirdi.

La Voie Droite ise kendi sitesinde yaptığı açıklamada, "Müslümanları metinlere (ayetlere) saygı duymaya teşvik ediyoruz ve her türlü tehdide veya şiddetin meşrulaştırılmasına karşıyız" sözleriyle bakanın sözlerine karşı çıktı ve bu tür içeriğin yayınlandığı suçlamasını reddetti.

Öte yandan insan hakları örgütlerini alarma geçiren bir başka adımda, Fransız hükümeti, 2014 yılında yürürlüğe giren bir yasa kapsamında 'şiddeti meşrulaştıran' içeriklere yönelik sansürü artırdı.

Yetkililer, şiddetli saldırıları önlemek için bunun gerekli olduğunu savunuyor.

Dijital haklar ile ilgili faaliyet yürüten La Quadrature du Net isimli STK'nın avukatı Noémie Levain, bu durumun yetkilerin kötüye kullanımına açık olduğunu dile getiriyor.

"Karar verme süreci net değil." diyen Levain, "(Polis) şiddet içermese bile İslami bir şeyi sorunlu olarak tanımlayabilir, aynı şeyi protesto çağrısı yapan bir eylemci için de yapabilir." sözleriyle eleştirdi.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.