Fransa'da Sarı Yelekliler 8. hafta da sokaklara indi

Fransa'da Sarı Yelekliler 8. hafta da sokaklara indi

Fransa’da sekizinci haftasında da sokaklara inen Sarı Yelekliler'in gösterilerine 50 bin kişi katıldı, gösterilerde 34 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da 17 Kasım'da akaryakıt zammını protesto etme amacıyla başlayan ve 8. haftasına giren Sarı Yelekliler'in gösterileri Paris kent merkezinde barışçıl bir biçimde başladı ancak saatler ilerledikçe polisle çatışmalar yaşandı. Kent yönetiminin bulunduğu Hôtel de Ville yakınlarında göstericiler polise taş ve şişe atarken kurulan barikatlar ateşe verildi. Seine Nehri üzerindeki bir restoranın da ateşe verildiği, üzerine bisiklet atılan bir polisin yaralandığı gelen bilgiler arasında.

34 kişi gözaltına alındı

Polis göstericilerin Seine köprüsü üzerinden parlamento binasına ulaşmasını engellemek amacıyla göz yaşartıcı gaz kullandı. Meclis binası ve Orsay Müzesi yakınında da polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Geçen yıl yoğun çatışmalara sahne olan Champs-Élysées'de ise birkaç yüz kişinin toplandığı ifade ediliyor. Paris'teki gösterilerde polisin açıklamasına göre 34 kişi gözaltına alındı.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner birçok kentte şiddet olaylarının yaşandığını ifade etti.

17 Kasım'da akaryakıt zammını protesto amacıyla başlayan, zamanla Fransız hükümetinin politikalarının eleştirildiği geniş katılımlı eylemlere dönüşen gösterilerde, işçi, emekli ve öğrenci hakları gibi konularda talepler duyurulmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gösterileri dindirmek için ilk adım olarak akaryakıt zammını askıya almış, sonra da iptal etmişti. Cumhurbaşkanı ayrıca asgari ücrete 100 euro zam yapılmasını içeren bir paket açıklamıştı.

Gösteriler sonucu Fransa'da şu ana kadar 10 kişi hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.