Fransa'da Sarı Yelekliler eylemleri devam ediyor

Fransa'da Sarı Yelekliler eylemleri devam ediyor

Fransa'nın başkenti Paris'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emekli maaşı reform yasa tasarısını protesto eden Sarı Yelekliler'in gösterileri şiddet eylemlerine dönüştü.

Fransa'nın başkenti Paris'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emekli maaşı reform yasa tasarısını protesto eden Sarı Yelekliler'in gösterileri şiddet eylemlerine dönüştü.

Polis, biber gazı ve coplarla karşılık verdiği göstericilerden yaklaşık 40'ını gözaltına alırken en az 20 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Yaklaşık 1,5 aydır süren iş bırakma eylemleriyle tarihinin en uzun süreli toplu taşıma grevlerine sahne olan Paris'te bu kez Sarı Yelekliler boy gösterdi.

Şehrin tarihi Bastille Meydanı'ndan Lyon tren garına kadar yürüyen göstericiler Cumhurbaşkanı Macron karşıtı pankartlar taşıdı ve sloganlar attı. Polis, tren garında yangın çıktığını belirtirken, gösterilere Sarı Yelekliler harici gençlerin de katılması dikkat çekti.

Eylemlerde polis ile göstericiler arasında arbede yaşanırken, güvenlik güçleri biber gazı ve plastik bombayla kalabalığa müdahale etti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, polisin yerde yatan bir eylemciyi dövdüğü görüldü.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yaşanan şiddet olaylarına tepki göstererek sosyal medya hesabından, "Bu şiddet demokraside asla bir ifade biçimi olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Polis, başkentin en önemli simgelerinden Champs-Elysees Caddesi, nisan ayında çıkan yangında büyük hasar gören Notre-Dame Katedrali, Ulusal Meclis ve Elysee Sarayı çevresinde gösteri yapılmasını yasakladı.

Sarı Yelekliler'in gösterileri 62'inci haftasına girdi

Fransa'nın İspanya sınırında bulunan Toulouse şehrindeki eylemde de polis ile göstericiler arasında şiddet olayları yaşandığı görüldü. Ülkenin çeşitli kentlerinde de gösteriler düzenlendi.

Bu gelişmeyle birlikte 2019 yılında Cumhurbaşkanı Macron'un asgari ücretlilerin maaşlarında iyileşme yapması ve akaryakıt zammından vazgeçmesi sonrası eylemlerine ara veren Sarı Yelekliler'in gösterileri 62'nci haftasına girmiş oldu.

Sarı yeleklilerin gösterileri 17 Kasım 2018'de başlamıştı. Sarı Yelekliler geçen sene her cumartesi günü başta Paris olmak üzere Lyon, Marsilya, Toulouse, Strasbourg ve Nantes gibi büyük şehirlerde toplanarak kötü giden ekonomik koşulları protesto ediyordu.

Söz konusu eylemlerde bugüne kadar polis müdahalesi sonrası 1 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve 500 aşkın kişi de yaralandı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.