Fransa'dan İsrail'e 'Filistin' çağrısı

Fransa'dan İsrail'e 'Filistin' çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İsrailli yetkililere Filistin topraklarının ilhak edilmesine yol açacak tek taraflı atılacak adımlardan kaçınma çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın büyük bölümünü ilhak etme yönündeki tek taraflı kararından kaçınmasını isterken, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da ‘daha yumuşak tonda’ benzer bir açıklama yaptı.

27 AB ülkesinin dışişleri bakanları konu hakkında yaptıkları istişarenin ardından onayladıkları bildiriyi paylaştı. Bildiriye imza atmayan Avusturya ve Macaristan hariç 25 ülke, kınama ifadesine yer vermeyerek, İsrail'in uluslararası hukuka saygı duyması gerektiğini vurguladı.

Le Drian ise Fransa’nın İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorunlara adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasından yana olduğunu söyleyerek, İsrailli yetkililere Filistin topraklarının ilhak edilmesine yol açacak tek taraflı atılacak adımlardan kaçınma çağrısında bulundu.

Fransız Bakan, böyle bir kararın uluslararası hukukun ihlali ve iki devletli çözüm için bir tehdit anlamına geleceğinin altını çizdi.

Bu kararın İsrail'in AB ile ilişkilerinde etkileri olacağını dile getiren Le Drian, Paris'in barış, güvenlik ve bölgesel istikrar için taraflar arasındaki müzakereleri sürdürme yönündeki tüm çabalara eşlik etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Ancak Le Drian, Fransa-İsrail ilişkilerini karakterize eden ‘dostluk ve işbirliğini’ yeniden teyit ederek, Fransa’nın bölgesel güvenliği sağlamak için İsrail’in yanında olduğuna vurgu yaptı.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.