Fransa'nın Suudi Arabistan'a silah satışı 2018'de yüzde 50 arttı

Fransa'nın Suudi Arabistan'a silah satışı 2018'de yüzde 50 arttı

Fransa'nın Suudi Arabistan’a yaptığı silah satışı geçtiğimiz yıl yüzde 50 arttı.

Fransa, Yemen’de devam eden savaşı eleştirmesine ve son verilmesi çağrıları yapmasına karşın, Suudi Arabistan’a yaptığı silah satışı 2018 yılında yüzde 50 arttı.

Resmi rakamlara göre Fransa’nın 2018 yılındaki silah satışları da toplamda yüzde 30 artarak 9 milyar 100 milyon Euro’ya ulaştı. Bu satışın yaklaşık 1 milyar Euro’luk kısmıysa Suudi Arabistan’a yapıldı. Satışın büyük kısmının deniz devriye tekneleri olduğu belirtildi. Söz konusu teknelerin Yemen’de devam eden çatışmalarda denizden uygulanan blokaj ve operasyonlarda kullanıldığı ifade ediliyor.

Fransa merkezli Silahlanma Gözlemevi’nden Tony Fortin, “Bu tarz transferler jeopolitik ittifakları ve uluslararası anlaşmaları ihlallerini ortaya çıkarıyor. Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’la kurduğu bu ortaklığın Yemen’de ve Afrika boynuzunda çatışmaları daha da kötüleştirmesi beklenebilir” diye konuştu. Fransız hükümeti ise silah satışlarının uluslararası kurallar çerçevesinde gerçekleştiğini söylüyor.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly de söz konusu raporun önsözünde “Bu ülkelerle ekonomik işbirliği tesis etmek, çıkarlarımız ve enerji kaynaklarımızın güvenliğini korumak adınadır. Ayrıca bu terörle savaş ve bölgedeki uluslarımızı korumak anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Fransa dünyanın önde gelen silah satıcısı ülkelerinden biri ve son yıllarda özellikle Hindistan, Katar ve Avustralya gibi ülkelere yaptığı satışlarda ciddi artışlar söz konusu.

Paris'in Ortadoğu’daki etkinliği

Fransa’nın Ortadoğu ülkelerine yaptığı silah satışı 3 milyar 900 milyon dolardan 4 milyar dolara yükseldi.

Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’a deniz araçları, tanklar, toplar ve askeri mühimmat satışı yapıyor.

Diğer Ortadoğu ülkelerinden bazılarına yapılan satışların büyük kısmını ise Rafale savaş uçakları, helikopterler oluşturuyor. Bunların da bu yıl en büyük müşterisi Katar olmuş durumda. Katar’ın Fransa’dan toplamda 2 milyar 400 milyon dolarlık silah alımı yaptığı ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.