G20'den ortak bildiri: Dünya Ticaret Örgütü reforme edilmeli

G20'den ortak bildiri: Dünya Ticaret Örgütü reforme edilmeli

Dünya'nın en gelişmiş yirmi ülkesinden oluşan G20 Zirvesi'nde Dünya Ticaret Örgütü'nün reforma ihtiyaç duyduğu konusunda ortaklık belirtildi.

Buenos Aires'te yapılan zirvede üye ülkeler ortak G20 bildirgesini yayınladı. Bildirgede son dönemde ABD'nin ticaret yaptığı ülkelere karşı gümrük vergilerini arttırarak uyguladığı korumacı ekonomiye ve bunun ortaya çıkardığı "ticaret savaşlarına" değinilmezken Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) bu günkü haliyle "amaçlarına ulaşamadığı" belirtildi. G20 ülkeleri WTO'da reform yapılmasını desteklediklerini belirtti.

31 maddeden oluşan ve ağırlıklı olarak uluslararası ekonomik düzene vurgu yapılan bildirgede, kurallara bağlı bir uluslararası düzenin işlediğinden emin olmanın önemli olduğu vurgulandı.

G20 bildirgesinde dijitalleşmenin uluslararası vergi sistemine etkileriyle, 2019 yılında yapılacak değişikliklerle, birlikte mücadele etmeye karar verildiği duyuruldu.

IMF: Ticaret savaşları tansiyonunu düşürün

Dünya Bankası Başkanı Christine Lagarde ise G20'nin sonunda yaptığı açıklamada üye ülkelere seslendiği açıklamasında 'ticaret savaşları'nın tansiyonunun düşmesi gerektiğini belirtti. Lagarde ülkeleri yükseltilen gümrük tarifelerini düşürmeye çağırdı. Lagarde gümrük vergilerinin yükseltilmesiyle yürütülen ticaret savaşlarının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı uyarısında bulundu.

G20, ABD hariç, Paris İklim Anlaşması'nın arkasında

G20 ülkeleri, 2015 yılında imzalanan ve küresel ısınmaya karşı devletler tarafından önlem alınmasını içeren Paris İklim Anlaşması'nın yanında olduklarını belirtti. Ancak ABD, Paris İklim Anlaşması'nı 2016 yılındaki G20'de olduğu gibi desteklememeye devam etti.

31 maddeden oluşan ve ağırlıklı olarak uluslararası ekonomik düzene vurgu yapılan bildirgede, kurallara bağlı bir uluslararası düzenin işlediğinden emin olmanın önemine işaret edildi.

2020'de Suudi Arabistan'da toplanacaklar

Bildirgede geleceğe yönelik iş birliği, kalkınma için altyapı, sürdürülebilir gıda stratejisi ve cinsiyet eşitliği gibi başlıkların kapsamlı şekilde ele alındığı kaydedildi.

Bildirgenin son maddesinde ise 2019 yılındaki G20 Zirvesi'nin Japonya'da, 2020'deki zirvenin ise Suudi Arabistan'da yapılmasına karar verildiği belirtildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.