Gabon'daki darbenin lideri General Nguema demokrasi sözü verdi

Gabon'daki darbenin lideri General Nguema demokrasi sözü verdi

Orta Afrika ülkesi Gabon'da yönetimi ele geçiren askeri darbenin başındaki general Nguema'nın pazartesi günü "geçici devlet başkanı" olarak yemin etmesi bekleniyor.

Darbeyle 55 yıllık Bongo iktidarını devirerek askeri yönetimin başına geçen General Brice Oligui Nguema, ülkedeki kurumların daha demokratik olacağı taahhüdünde bulundu.

Nguema ülkedeki 200 iş insanına seslenerek, darbe sırasında "kurumların feshedilmesi" kararının "geçici" olduğunu söyledi ve "Mesele onları daha demokratik hale getirmek için yeniden organize etmektir." diye konuştu. 

İş dünyasına yolsuzluk uyarısı

Petrol zengini ülkedeki iş dünyası liderlerini "aşırı faturalandırmaya" karşı sert bir şekilde uyaran Nguema onlara "ülkenin kalkınmasına" kendilerini adamalarını söyledi.

Yolsuzluğa karşı uyaran cunta lideri "Bu aşamada, yurttaşlarımızın beklediği kalkınma söz konusu olduğunda bağlılığınızı veya vatanseverliğinizi algılamak zor." ifadelerini kullandı.

Fazla tahsil edilen paranın "devlete geri dönmesini sağlayacağına söz veren Nguema "Bana göre bu durum devam edemez ve buna müsamaha göstermeyeceğim." dedi.

Yabancı temsilcileri görüşmeye davet etti

Ulusal ve yabancı çıkar grupları ve sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşen Nguema yabancı bağışçıları, diplomatları ve uluslararası kuruluşların üyelerini de kendisiyle görüşmeye davet etti. 

Darbeyi kınayan ülke ve kuruluşların büyükelçilikleri AFP'ye yaptıkları açıklamada en üst düzey temsilcilerini değil, daha düşük rütbeli yetkililerini gönderdiklerini belirtmişti.

Kaynak: Euronews, AFP

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.