Garibanlar Hareketi, Mısır'da 'devrim ateşini' yakamadı

Garibanlar Hareketi, Mısır'da 'devrim ateşini' yakamadı

Mısır'da artan hayat pahalılığıyla mücadele için kurulan 'Garibanlar Hareketi' tarafından duyurulan 11 Kasım eylemleri beklenen ilgiyi görmedi.

AA'nın Kahire muhabiri Aydoğan Kalabalık'nin haberine göre eylemler, Giza şehrinin Nahiye, Kuneyyife ve Harem bölgeleri, Şarkiye'nin Hahye ilçesine bağlı Adve köyü ve Kefr eş-Şeyh'in Baltım ilçesi gibi küçük yerleşim birimlerinde sokak aralarıyla sınırlı kaldı. Güvenlik güçlerinin olağanüstü önlemler alması, Tahrir, Ramses, Mustafa Mahmud ve Abbasiye gibi başkent Kahire ve Giza'nın önemli meydanlarında göstericilerin toplanmasına izin verilmemesi, halkın eylemlere katılmasını engelleyen önemli etkenler olarak görüldü. Ancak, "Garibanlar Devrimi" sloganıyla düzenlenen eylemlere katılımın az oluşunun ardında olağanüstü güvenlik önlemlerinin dışında başka nedenler de var. Örneğin, ülkedeki en güçlü muhalif grup Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) net tavır belirlememesi de eylemlere ilgiyi azaltan etkenler arasında yer aldı.

Teşkilatın resmi sözcüsü Talat Fehmi, gösterilerden bir gün önce, "Halk sokaklara çıkarsa Müslüman Kardeşler de onlara destek verecek. Çıkmazsa kendi başına hareket etmeyecek" ifadelerini kullanmıştı. Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yapılan demokratik parlamento seçimlerinde yüzde 25'ten fazla oy alan ancak sonraki süreçte bölünen Selefi Nur Partisi de eylemlere katılmamayı tercih etti. Mısır'da olanlar, Mübarek yönetiminin sonunu hazırlayan 25 Ocak Devrimi'nin 5'inci yıl dönümü nedeniyle geçen ocak ayında ülkede büyük gösteriler olacağı yönündeki beklentileri ve sonrasında muhalefetin yaşadığı hayal kırıklığını hatırlattı.

"MISIR, 3. DEVRİMİ KALDIRMAZ"

Mısır'da ülkenin üçüncü bir devrimi kaldıramayacağı, aksi takdirde devlet otoritesi, güven ortamı ve istikrarın ortadan kalkacağını düşünenler oldukça fazla. Bu fikirde olan Mısırlılar, "bir değişim olacaksa bile gösteri, eylem ve devrim yoluyla olmasın" diye düşünüyor.

Sisi yönetimine yakınlığıyla bilinen ve son üç yılda televizyon kanallarında en fazla görülen isimlerden Ammar Ali Hasan'ın konuk olduğu Mihver televizyonunda söyledikleri de bu görüşe referans olabilecek nitelikte. Halkın sokağa inmeyerek verdiği mesajı yönetimin doğru anlaması gerektiğini söyleyen Hasan, "Mısır halkı yönetimden razı olduğu için değil, vatan ve devlet kaygısından dolayı sokağa inmiyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.