Gazze ablukasını kırmak için yeni bir filo hazırlanıyor
Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze için yeni bir filonun yola çıkacağını açıkladı.
Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun (FFC) bir sözcüsü yaptığı açıklamada aktivistlerin olası İsrail sorgulamaları ve şiddet olaylarına karşı hazırlandığını söyledi.
FFC Yürütme Komitesi üyesi Huwaida Arraf, çarşamba gecesi The New Arab'a yaptığı açıklamada, önceki girişimde katılımcıların İsrail tarafından gözaltına alınması ve şiddete maruz kalmasının ardından stratejilerini değiştirdiklerini belirtti.
Arraf, "Bu kez, bu gücü İsrail'in Gazze'ye yönelik yasa dışı ablukasını sona erdirmek için sürdürülebilir siyasi baskıya dönüştürmenin farklı yollarını değerlendiriyoruz" dedi.
Arraf, "Bu misyonda kimin katıldığına, temsil ettikleri kesimlere ve özellikle Gazze'ye doğru son aşamaya yaklaşırken oluşturulabilecek siyasi baskıya odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
FFC, salı günü yaptığı açıklamada Avrupa'daki limanlardan yeniden yola çıkacağını, kıta genelinde çeşitli duraklara uğrayacağını ve ekim ayında Gazze'ye ulaşmaya çalışacağını bildirdi.
Gemilerin haziran ve temmuz aylarında yola çıkmaya başladığı, Handala II adlı geminin İskandinavya çevresinde seyrettiği, Kate adlı geminin ise İrlanda, Almanya ve Fransa'ya uğradığı belirtildi.
Sumud Filosu’ndaki Türk aktivistler İsrail işkencelerini anlattı
FFC Yürütme Komitesi üyesi Zohar Chamberlain Regev, "Uğradığımız her limanda Filistinlilerin onurlu ve özgür bir yaşam sürme hakkı talebini dile getireceğiz" dedi.
Regev, "Ekim ayında bu talebi ve dünyanın dört bir yanındaki insanların dayanışmasını Gazze kıyılarına taşımayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
2010 yılında kurulan FFC, İsrail'in 2007'den bu yana Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmak için birçok kez girişimde bulundu.
Mayıs ayında gerçekleştirilen son girişimde yüzlerce aktivist İsrail makamları tarafından alıkonulmuştu. Aktivistler, İsrailli görevliler tarafından darp ve cinsel saldırı dahil işkenceye maruz kaldıklarını ifade etti.
Arraf, "İsrail uluslararası sulardaki sivil filolara defalarca saldırdı. Aktivistler kaçırıldı ve işkence ile cinsel saldırı dahil ciddi fiziksel ve psikolojik istismara maruz bırakıldı. 2010 yılında İsrail güçleri Mavi Marmara'da 10 arkadaşımızı öldürdü, 50'den fazlasını da ağır yaraladı" dedi.
Buna rağmen FFC, 73 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği Gazze savaşına dikkat çekme hedefinden vazgeçmeyeceğini belirtti.
Arraf, yolculuğun son etabına katılacak kişilerin şiddet, kaçırılma, ağır yaralanma ve uzun süreli gözaltı dahil çeşitli senaryolara karşı hazırlanacağını söyledi.
Katılımcılara hukuki bilgilendirme, güvenlik ve şiddetsizlik eğitimi, haklarına ilişkin yönlendirme, iletişim protokolleri ve karşılaşabilecekleri pratik durumlara yönelik hazırlık verileceği belirtildi.
Arraf, "Ancak şu noktayı açıkça belirtmek istiyoruz: Yasal bir sivil misyona katılan sivillere yönelik şiddetli saldırı, kaçırılma, fiziksel ve psikolojik istismar, insan hakları aktivistlerinin 'hazırlanmak zorunda olduğu' şeyler olmamalı" dedi.
Arraf, "Hazırlanıyoruz çünkü İsrail uluslararası hukuku defalarca anlamlı bir sonuçla karşılaşmadan ihlal etti ve uluslararası sularda yasal ve barışçıl biçimde seyreden sivillerin haklarını ağır şekilde ihlal etti" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News
