Gazze'de ateşkes konusunda yeni gelişme

Gazze'de ateşkes konusunda yeni gelişme

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda çoğu kadın ve çocuk en az 31.553 kişi hayatını kaybetti.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, İsrail güvenlik kabinesinin Gazze'de ateşkes görüşmeleri için Doha'ya gidecek heyetin "yetkilerini" görüşmek üzere Pazar günü toplanacağı belirtildi.

Güvenlik kabinesi ve daha küçük olan beş üyeli savaş kabinesinin "Doha'ya hareketinden önce müzakerelerden sorumlu heyetin yetkisine karar vermek için" Pazar günü toplanacağı belirtilen açıklamada, heyetin ne zaman yola çıkacağı belirtilmedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve Gazze Şeridi'nde devam eden savaşı tetikleyen eşi benzeri görülmemiş saldırı sırasında ele geçirilen rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için iç siyasi baskıyla karşı karşıya.

Hamas savaşçıları o gün yaklaşık 250 rehine ele geçirdi ve İsrail, 32'sinin öldüğü tahmin edilen yaklaşık 130 kişinin Gazze'de kaldığına inanıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda çoğu kadın ve çocuk en az 31.553 kişi hayatını kaybetti.

İsrail Kahire'deki son ateşkes görüşmelerine bir heyet göndermedi.

Doha'ya heyet gönderme kararı, Hamas'ın bazı rehinelerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini öngören yeni bir teklif sunduğu sırada alındı.

Hamas daha önce rehinelerin serbest bırakılmasının kalıcı bir ateşkese bağlı olduğu konusunda ısrar etmişti.

Ofisinden yapılan açıklamada, savaş kabinesinin bir üyesi olan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Cumartesi günü rehinelerin iadesine odaklanan ve "müzakere ekibinin temsilcilerinin" de yer aldığı bir toplantı düzenlediği belirtildi.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Cumartesi günü yaptığı açıklamada rehine görüşmelerinin devamına heyet gönderilmesine karşı olduğunu söyledi.

Smotrich, "Hamas'ın hayalperest tutumu, savaş kabinesi ve güvenlik kurumlarındaki anlaşma destekçilerinin aklını kaçırdığını gösteriyor." dedi ve ekledi:

"Artık kavramları gözden geçirmenin ve hatalardan ders çıkarmanın zamanı geldi."

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.