Gazze savaşı İsrail ekonomisinin yüzde 20 küçülmesine neden oldu

Gazze savaşı İsrail ekonomisinin yüzde 20 küçülmesine neden oldu

İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarının faturasının on veya yüz milyarlarca doları bulacağı belirtiliyor.

İsrail ekonomisi, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırının başlaması, çatışmaların şirketlerin felce uğratması, tahliyeler ve yedek askerlerin rekor düzeyde çağrılmasının ardından tarihteki en derin daralmalardan birini yaşadı.

Pazartesi günü yeniden açıklanan verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla son iki yılda ilk kez üç aylık bir düşüş yaşadı ve geçen yılın son üç ayında yüzde 19,4 oranında geriledi.

Bu, Bloomberg'in analistlerle yaptığı bir ankette ortancası yüzde 10,5'lik bir düşüş yönünde olan tüm tahminlerden daha kötüydü. Verilerin açıklanmasının ardından İsrail para birimi dolar karşısında yüzde 0,4 değer kaybetti.

Çatışmanın 2023'ün sonuna doğru ekonomideki ivmeyi kırmasına rağmen, GSYH yılın tamamında yüzde 2 büyüyerek merkez bankasının araştırma departmanının tahminiyle uyumlu gerçekleşti.

İsrail Merkez Bankası'nın 2024 yılı için büyüme tahmini de aynı şekilde yüzde 2 iken, Maliye Bakanlığı bunu yüzde 1,6 olarak görüyor.

Bu değerlendirme, savaşın GSYH üzerindeki etkisinin ilk resmi çetelesi ve Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından ekonomide meydana gelen 520 milyar dolarlık bozulmanın boyutunu ortaya koyuyor.

Savaşın ekonomik şok dalgaları Filistin topraklarında çok daha yıkıcı oldu ve Gazze'de ortaya çıkan korkunç insani krize yenilerini ekledi. Uluslararası Para Fonu, Akdeniz'deki yerleşim bölgesinde dördüncü çeyrekte "faaliyetlerin neredeyse tamamen çöktüğünü" söyledi ve 2023 yılında Gazze ve Batı Şeria'daki toplam GSYH'nin yüzde 6 düştüğünü tahmin ediyor.

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.