Gazze sınırı kan gölü: 16 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze sınırı kan gölü: 16 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail askerleri, “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” çağrısına katılarak Gazze sınırına akın eden binlerce Filistinliye ateş etti.

İsrail’in 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların anıldığı “Toprak Günü”nde Filistin halkı, “Büyük Dönüş Yürüyüşü” çağrısına katılmak için Gazze sınırına akın etti. 6 noktada binlerce Filistinlinin toplandığı Gazze sınırını İsrail güvenlik kaygılarını öne sürerek yasak bölge ilan eden İsrail ordusu’nun gerçekleştirdiği top atışlarıyla en az 15 Filistinli hayatını kaybetti, 550’den fazla kişi yaralandı. İsrail ordusu sabah saatlerinde de Gazze sınırına düzenlediği topçu saldırısında sınırı belirleyen tel örgülere yakın bölgedeki tarlasında çalışan bir kişiyi de öldürmüştü. 

Filistin medyası 7 bin kişinin, Fransız haber ajansı AFP ise en az 10 bin kişinin protestoya katıldığını bildiriyor.

Gazze Şeridi'ni denetimi altında tutan Hamas ise İsrail'i "Filistinlileri eyleme katılmaktan caydırmak amacıyla saldırı düzenlemek" ile suçladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise protesto eyleminin "İsrail'le çatışma çıkartmak için kasti bir girişim" diye niteledi ve "çatışmaların tek sorumlusunun Hamas ve eyleme katılan diğer Filistinli örgütler olduğunu" savundu.

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Rüşdi Abualouf, görgü tanıklarının saldırı kurbanlarının bir tarlada maydanoz topladıkları sırada tank ateşi açıldığını söylediğini aktardı.

Kalın: BM başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de bugün düzenlenen protesto gösterilerine katılan Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını kınadı.

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yaptığı açıklamada, "Gazze'de bugün barışçıl gösterilere katılan sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik İsrail saldırısını en sert biçimde kınıyoruz." dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.