Gazze sınırlarını kim koruyacak?

Gazze sınırlarını kim koruyacak?

Filistin Başbakanı, Fetih ve Hamas arasında uzlaşma anlaşmasının imzalanmasından bu yana Gazze Şeridi’ndeki güvenlik dosyasına çözüm bulunmamasını eleştirdi.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, geçen ay Kahire’de Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşma anlaşmasının imzalanmasından bu yana Gazze Şeridi’ndeki güvenlik dosyasına çözüm bulunmamasını eleştirdi.

Fetih ve Hamas’ın anlaşma sürecinde yaptığı hareketlerin aksine, güvenlik durumuna açık çözümler olmadan devam edemeyeceğini söyleyen Hamdallah, “Geçişleri aldık ve vatandaşların hareketini kolaylaştırmak için çalışmaya hazır planlarımız var. Ancak, güvenlik dosyasına gerçek çözümler olmadan devam edemiyoruz. Geçişler, güvenlik olmadan çalışamaz” ifadelerini kullandı.

Hükümetin, Gazze Şeridi’ndeki güvenlik hizmetlerini yeniden yapılandırmak istediğini söyleyen Hamdallah, meşru güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi’nde konuşlandırılmadığını, çünkü bu konuda hiçbir anlaşma olmadığını söyledi.

Taraflar 21 Kasım’da Kahire’de görüşecek

Güvenlik dosyasının çözümünü hızlandırmak için, Kahire Anlaşması’nı imzalayan tarafları 21 Kasım’da Kahire’ye davet ettiklerini söyleyen Hamdallah, güvenlik dosyasının Filistinlilerin uzlaşı sürecinde karşılaştıkları en karmaşık ve zorlu dosyalardan biri olduğuna da dikkat çekti.

Güvenlik dosyasının kolay bir süreç olmadığını kabul etmekle birlikte, hükümetin düzgün çalışabilmesi için bunun çözülmesi gerektiğini belirten Hamdallah, ulusal birlik ve seçimlerden oluşan bir hükümetin kurulmasını ve ardından uzlaşmanın nasıl ilerleneceğini değerlendirmek üzere 21 Kasım’da Fetih ile Hamas arasında ikili bir toplantı düzenleneceğini söyledi.

Hamas, güvenlik güçlerini birleştirmek istiyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Gazze Şeridi’nde istihdamın kapısını açma kararı verdikten sonra, binlerce çalışanı emekliye ayırdı. Fakat, Hamas kendisine bağlı 9 bin güvenlik görevlisini oluşturulacak yeni yapıyla birleştirmek istiyor.

Güvenlik kontrolü, Gazze Şeridi üzerinde mutlak kontrol anlamına geliyor. Bu yüzden hükümet, güvenliğin tam kontrolünü elinde tutmak istiyor. Hamas ise, bu dosyada bir ortaklık düşünüyor.

Fetih ve Hamas yetkilileri, şimdiye kadar güvenlik dosyası hakkında ayrıntılı olarak konuşmaktan kaçındı. Fakat, Gazze Şeridi’ndeki bir Fetih yetkilisi olan Ahmed Halas Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Mısır tarafının Gazze Şeridi’nde güvenlik hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi sürecini denetleyeceğini söyledi.

Fetih ve Hamas’ın söylemeleri Hamdallah’ın sözleri ile çelişiyor

Hamdallah’ın sözleri, Fetih ve Hamas’ın uzlaşma sürecindeki ilerlemeleri hakkında söyledikleri ile çelişiyor.

Fetih Merkez Komitesi üyesi Azzam el-Ahmad dün yaptığı açıklamada, uzlaşmayı uygulamak için atılan adımların sorunsuz ilerlediğini söyledi.

Hamas Siyasi Bürosu üyesi, Ulusal İlişkiler Sorumlusu Hüssam Badran, mutabakat ortamının olumlu olduğunu ifade etti. Badran, Hamas’ın, bölünmeyi sona erdirmek için kararlı ve geri döndürülemez bir stratejik karar verdikten sonra uzlaşma sürecini tamamlama aşamasında olduklarını açıkladı.

Kaynak: Şarku'l Avsat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.