Gazze'de ateşkes sağlanması mümkün mü?

Gazze'de ateşkes sağlanması mümkün mü?

İsrail'in saldırılarına devam ettiği Gazze Şeridi'nde ateşkes için müzakerelerin devam ettiği bildiriliyor.

ABD, Katar, Mısır ve İsrail'in katılımıyla Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen müzakerelerin ardından, görüşmeler Mısır'ın başkenti Kahire'de devam ediyor.

Paris'te varılan çerçeve anlaşması üzerine Kahire'de yapılan dolaylı görüşmelerde Hamas da yer alıyor.

Hamas ve İsrail doğrudan görüşmeyi kabul etmediği için görüşmeler Mısır ve Katar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Dün başlayan müzakerelerden henüz net bir sonuç çıkmış değil. İsrail ABD'nin teklifini kabul etmiş olsa da Hamas'ın ateşkes şartlarını dile getirmesi ve müzakerelerin sürmesi bekleniyor.

Özellikle ABD tarafı Ramazan ayı öncesinde bölgede ateşkes sağlanması konusunda ısrarcı.

İsrailli gazeteci Barak Ravid'in dün aktardığı habere göre, Pazar sabahı İsrailli yetkililer rehine müzakerelerinde bir kriz yaşandığını duyurdu. Yetkililer Hamas'ın önerilen anlaşmaya verdiği yanıtın, her İsrailli için kaç Filistinlinin serbest bırakılmasını talep ettiğine dair bir cevap içermediğini iddia etti. Öte yandan Hamas'ın yanıtında hayatta olan İsrailli rehinelerin bir listesinin yer almadığı öne sürüldü.

Müzakerelere rağmen taraflar arasında bir uzlaşının henüz sağlanamadığı ve anlaşmazlıkların devam ettiği ifade ediliyor.

İsrail "Hamas'ı yok etme" hedefinde halen ısrar ederken, Hamas da anlaşma için İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve kalıcı bir ateşkes şartını koşuyor.

Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere şu an için Hamas'ın yanıtı beklenirken, kısa süre içerisinde bir ateşkes uzlaşısına varılması ihtimali uzak olarak görülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.