Gazze'de ateşkes yeniden uzatılacak mı?

Gazze'de ateşkes yeniden uzatılacak mı?

İsrail daha önce Hamas tarafından serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesi bir gün uzatmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Hamas ile İsrail arasında çatışmalara verilen aranın sona ermesi yaklaşırken ateşkesin ikinci kez uzatılması için yoğun görüşmeler yürütülüyor.

Çarşamba günü, Perşembe sabahı sona erecek olan ateşkesin uzatılmasına ilişkin koşullar üzerinde müzakereler devam ediyor. Tarafların yanı sıra ABD, Katar ve Mısır'ın da katıldığı görüşmeler ateşkesin uzatılması ve esir değişimi konularında yoğunlaştı.

İlk dört günlük ateşkes yoğun arabuluculuk çabalarının ardından Cuma günü başlamıştı. Küçük çaplı bazı çatışmalara rağmen ateşkes iki gün daha uzatıldı.

Bu süre zarfında Hamas, 7 Ekim'de rehin aldığı çoğu İsrail vatandaşı 86 kişiyi serbest bıraktı.

Buna karşılık İsrail, birçoğu yıllardır hiçbir suçlama olmaksızın "idari gözaltında" tutulan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu toplam 180 Filistinliyi serbest bıraktı.

İsrail aynı zamanda, mahkumların serbest bırakılması sırasında neredeyse bir o kadar Filistinliyi de gözaltına aldı.

İsrail medyasında yer alan haberlerde İsrail'in ateşkesi uzatma arayışında olduğu ifade edildi.

"Bu Hamas'ın tutumuna bağlı" diyen İsrailli bir siyasi yetkili, yeni bir anlaşma için müzakerelerin siyasi kademe tarafından yakında ele alınacağını da sözlerine ekledi.

İsrail daha önce Hamas tarafından serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesi bir gün uzatmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Hamas'ın siyasi büro üyesi Gazi Hamad Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çok çalışıyoruz ve ateşkesi daha fazla süre uzatabileceğimiz konusunda umutluyuz, ta ki tam ve eksiksiz bir sona ulaşana kadar. Uzatma için daha fazla rehineyi serbest bırakmaya hazırız."

Uzatmaya ilişkin müzakereler son iki gündür devam ediyor.

Salı günü Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın başkanları konuyu görüşmek üzere Katar'da bir araya geldiler.

Katar Dışişleri Bakanlığı, müzakerecilerin "daha ileri müzakerelere ve nihayetinde bu savaşın sona ermesine vesile olacak sürdürülebilir bir ateşkes" arayışında olduklarını söyledi.

Beş kategori

Çarşamba günü işgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, "İsrail ile Hamas arasında ilave esirlerin serbest bırakılması ve ateşkesin beş gün uzatılması için görüşmeler yapıldığına dair sızıntılar geldiğini" söyledi.

Han, başarılı olunması halinde ateşkesin bir sonraki aşamasının ve rehinelerin serbest bırakılmasının beş kategori etrafında şekilleneceğini söyledi: "İsrailli esirler, yedek asker olamayacak kadar yaşlı erkekler, kadın askerler, yedek askerler ve daha sonra esaretten önce ya da esaret sırasında öldürülen İsraillilerin cesetleri.

Bölge kaynakları Hamas'ın "daha kalıcı bir ateşkes" arayışında olduğunu belirtiyor. Ancak İsrail içinde, ateşkesin süresiz devam etmesini istemeyen sağ kanattan gelen büyük bir baskı söz konusu.

Gazi Hamad, İsrail'i ateşkesi sürdürmeye zorlamak için uluslararası baskının arttığını öne sürdü ve Hamas'ın tam bir ateşkesi ve her iki taraftaki tüm esirlerin serbest bırakılmasını görüşmeye hazır olduğunu ekledi.

Hamad, "Bence dünya Gazze'deki durumdan çok yoruldu." dedi ve ekledi: "İsrail'in işlediği suçlar, halkımıza karşı işlediği soykırım nedeniyle, savaşı durdurması için İsrail üzerinde güçlü ve büyük bir baskı var."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.