Gazze'de Filistinli gruplar İsrail güçlerini hedef almaya devam ediyor

Gazze'de Filistinli gruplar İsrail güçlerini hedef almaya devam ediyor

İsrail'in Refah'a yönelik gerçekleştirmeyi planladığı operasyonda Mısır'a açılan sınır kapısını ele geçirmeyi hedeflediği ifade ediliyor.

Filistinli silahlı gruplar İsrail işgalinin üzerinden haftalar geçmiş olmasına rağmen Gazze Şeridi’nin iki ana bölgesinde İsrail güçlerine karşı saldırılarını sürdürüyor.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları öncülüğündeki Filistinli grupların başlattığı Aksa Tufanı operasyounun üzerinden yaklaşık dört ay geçerken, yoğun nüfuslu yerleşim bölgesinin kuzeyindeki Gazze şehir merkezinde ve güneyindeki Han Yunus'ta çatışmalar aralıksız şekilde devam ediyor..

İsrail geçen hafta asıl odak noktasının Mısır'la olan güney sınırındaki Refah kenti olduğunu açıklamıştı. Ancak bu bölge kuzeyden kaçan çok sayıda Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

Refah’a yönelik olası bir İsrail ilerleyişi Gazzelilerin Mısır’a sürülmesi tehlikesini doğururken Kahire’yi bu nüfusu kabul edip edemeyeceği konusunda derin endişeye sevk etti.

Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili, ordunun Mısır'la koordinasyon halinde hareket edeceğini ve Refah'a yönelik herhangi bir kara harekatından önce yerinden edilmiş insanların çoğunu kuzeye tahliye etmenin yollarını arayacağını söyledi.

Ancak sahadan haber aktarımı yapan kaynaklar İsrail’in Refah ve diğer güney bölgelerini yoğun şekilde havadan ve karadan hedef aldığını, bombardımanların sivillerin ölümüne neden olduğunu aktarıyor.

Reuters'a konuşan bir Gazze sakini, "Gazze'de güvenli bir yer yok, tel örgüden tel örgüye (kuzey ve güney sınırlarını kastediyor) kadar güvenli bir yer yok" dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir bölge sakini Reuters'a yaptığı açıklamada "Gazze Şehri yok ediliyor" dedi.

"İsrail'in çekilmesi bir oyundan ibaretti."

İsrail geçen hafta Han Yunus'ta Hamas'ın "dağıtıldığını" duyurmuştu. İsrailli bir yetkili daha sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, başlangıçta orada bulunan dört Hamas taburundan birinin kaldığını açıkladı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 27.300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Binlerce kişinin de İsrail bombardımanlarında yerle bir olan binaların enkazı altında olduğu ifade ediliyor.

Gazze'de halen 130'dan fazla İsrailli rehine bulunuyor ve Hamas tarafından serbest bırakılmaları ihtimali, ateşkes sağlanması için Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen ve ABD tarafından desteklenen müzakerelerde tartışılan konular arasında yer alıyor.

Hamas İsrail saldırılarının sona ermesini ve İsrail güçlerinin bölgeden çekilmesini talep ediyor. İsrail bunu reddediyor ancak geçici bir ateşkese sıcak bakıyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.