Gazze'de olası ateşkes planıyla ilgili neler biliniyor?

Gazze'de olası ateşkes planıyla ilgili neler biliniyor?

Hamas kendilerine sunulan Gazze ateşkes planını inceliyor.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'de İsrail'le yaklaşık dört aydır devam eden savaşı durdurmaya yönelik geçici bir ateşkes anlaşması üzerinde henüz nihai bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Hamas'ın Lübnan'daki üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, Hamas liderlerinin İsrail, Katar, Mısır ve ABD'den üst düzey yetkililerin üzerinde çalıştığı çerçeve anlaşmayı incelediklerini söyledi.

Hamdan, kararlarını açıklamak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Usame Hamdan düzenlediği basın toplantısında Hamas'ın "Filistin halkına yönelik bu barbarca saldırganlığa son verecek her türlü girişimi görüşmeye açık olduğunu defalarca söylediğini" belirtti.

Ancak Hamdan, grubun Paris'teki arabulucular tarafından hazırlanan ateşkes önerisini aldığını doğrularken, henüz bir anlaşmaya varılmadığını ve planda bazı ayrıntıların eksik kaldığını söyledi.

Hamdan, "Halkımızın maruz kaldığı saldırganlığa mümkün olan en kısa sürede son verme arzumuza dayanarak yakında tutumumuzu açıklayacağız" diye ekledi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in başlattığı hava, kara ve deniz saldırıları Gazze'de yarısından fazlası kadın ve çocuk en az 27.238 kişinin ölümüne neden oldu.

Bir Hamas kaynağı mevcut üç aşamalı ateşkes önerisinin, Filistinli mahkumlar için bazı rehinelerin serbest bırakılacağı ve olası uzatmalarla birlikte çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini içerdiğini söyledi.

Herhangi bir anlaşmadan önce İsrail’in saldırıları tamamen durdurmasını talep eden Hamdan, Hamas'ın pozisyonunu "çarpıtmayı" amaçlayan bir "İsrail dezenformasyon kampanyasını" da kınadı.

İsrail'in "saldırganlığı sürdürmek için şimdiye kadar yapılan tüm girişimleri reddettiğini" söyledi.

Hamdan ayrıca bazı ülkelerin 7 Ekim saldırılarına karıştığı varsayılan birkaç çalışanı nedeniyle BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) yönelik finansmanı askıya alma kararını da eleştirdi.

Bunu "Siyonist yalanlara ve toplu cezalandırmaya dayanan sorumsuz bir adım" olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in önümüzdeki günlerde bir anlaşmaya varılması için baskı yapmak üzere bir kez daha Orta Doğu'ya gideceği belirtildi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.