Gazze'de tansiyon yüksek: Karşılıklı saldırılar devam ediyor

Gazze'de tansiyon yüksek: Karşılıklı saldırılar devam ediyor

Gazze'de Filistinli gruplarla İsrail'in karşılıklı saldırıları dün geceden bu yana devam ediyor.

Gazze'de dün düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü'ndeki can kayıpları sonrası tansiyon yüksek.

İsrail askerlerinin saldırılarında 5 Filistinlinin yaşamını yitirmesinin ardından Gazze'deki silahlı gruplara, İsrail'e misillemede bulunma çağrısı yapılmıştı.

Gerginliği bir adım ileri taşıyan hamle İran'a yakınlığıyla bilinen İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kolu Kudüs Seriyyeleri'nden geldi. Kudüs Seriyyeleri tarafından İsrail'e bağlı Aşkelon, Eşkol, Sderot gibi yerleşimlere füze atıldı.

Atılan füzelerden büyük bir kısmı Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından düşürülürken, bazı füzeler açık alanlara ve yerleşim bölgelerine düştü. Saldırılar neticesinde hafif hasar meydana gelirken can kaybı yaşanmadı.

Saldırılara karşılık olarak İsrail Gazze'de önceden belirlenen bazı noktalara hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, 5 ayrı noktada 80 hedefe hava saldırısı düzenlendi. İsrail hava saldırılarında can kaybı olmazken, bir bina tamamen yıkıldı ve birçok bölgede ağır çaplı hasar oluştu. Savaş uçaklarının Endonezya Hastanesi yakınlarındaki bir noktayı vurmasıyla hastanede de hasar meydana geldi.

İsrail, angajman kuralları doğrultusunda Gazze'den kendisine yönelen her saldırıdan Hamas'ı sorumlu tutuyor. Bu kapsamda Filistinli diğer grupların düzenlediği saldırılar sonrasında da İsrail genellikle Hamas'a bağlı noktaları hedef alıyor.

Dün başlayan gerginlik bugün de devam ediyor. Dün, İsrail'in bombardımanlarına saldırılarla karşılık vereceklerini ilan eden Filistinli grupları, bu sabah 09.30 sularında İsrail yerleşimlerine yeniden roket saldırıları düzenledi. Roketlerin büyük kısmının hafif roketler olduğu ve yine çoğunun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü ifade ediliyor.

İsrail'in, roket saldırılarına karşılık olarak Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'ye hava saldırıları düzenlemeye başladığı da gelen bilgiler arasında.

Söz konusu saldırıların Gazze'deki ateşkes girişimlerini ne yönde etkileyeceği merak konusu. Bölgede gerginlik yavaş yavaş artarken,  İsrail kamuoyundan, Gazze'ye yeni bir savaş başlatmayan Netanyahu yönetimine yönelik tepkiler olduğu ifade ediliyor.

İsrail'in bugün saat 10.00 sularında başladığı hava saldırıları Gazze'nin birçok bölgesini hedef alıyor. Gazze'de okulların tahliye edildiği belirtilirken, İsrail ordusu Hamas'a bağlı merkezleri vurduğunu öne sürüyor. Saldırılarda henüz can kaybı yahut yaralı bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.