"Gazze'deki 2.3 milyon sivilin gidebileceği yalnızca 3 hastane kaldı"

"Gazze'deki 2.3 milyon sivilin gidebileceği yalnızca 3 hastane kaldı"

İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'nde yaralı ve hastalara hizmet verebilecek yalnızca 3 hastanenin kaldığı bildirildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze Şeridi'nde sağlık hizmetlerinin "felaket" düzeyinde olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde tüm nüfus için sadece iki hastanenin kalabileceği uyarısında bulundu.

Middle East Eye'a konuşan örgütün önde gelen isimlerinden Christian Cardon de Lichtbuer, aylardır süren İsrail bombardımanının ardından Gazze Şeridi'nin sağlık altyapısının "hayatta kalma modunda" bırakıldığını söyleyerek "2.3 milyonluk bir nüfus için üç hastane çalışıyor ve muhtemelen önümüzdeki günlerde sadece iki hastane çalışacak. Bunlar gerçekler ve bu bir felaket." ifadelerini kullandı.

Lichtbuer, Gazze'deki tüm sağlık ekiplerinin acil tedaviye odaklandığını ve bunun da kronik hastalıkları ve rahatsızlıkları olan insanların ihmal edildiği anlamına geldiğini belirtti ve ekledi:

"Nerede yaşadığınızı ve etrafınızda kaç hastanenin faaliyet gösterdiğini düşünün. Şu anda belirli bir hastalık için tedavi gören kaç akrabanız olduğunu düşünün. Gazze'de buna yakın herhangi bir şey bulunmuyor. Bugün tek odak noktası hayat kurtarmak ve acil müdahale. Başka bir şey değil."

Lichtbuer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanser, kalp cerrahisi vakaları, kronik hastalıklar gibi Gazze'de şu anda bulunamayan tıbbi tedavi ya da hizmetlere ihtiyaç duyan on binlerce insan var. Bugün hastanelerdeki hasta sayısından anladığımız kadarıyla, hastaneye ulaşamayanlar muhtemelen çadırlarında, soğuk ve yağmurlu havada tedavi edilmiyor ve bazıları da başka hastalıklardan ölüyor olabilir."

Lichtbuer, Gazze'de hastanelerin ve sağlık çalışanlarının "ilk günden beri" ateş altında olduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi:

"Şunu yüksek sesle ve net bir şekilde tekrarlamaktan asla vazgeçmeyeceğiz: Her iki taraf da bir hastane ya da sağlık çalışanlarının yakınına saldırı düzenlerken tüm önlemleri almalıdır. Hastanelere ve ambulanslara saygı gösterilmelidir."

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında 28 bine yakın kişi hayatını kaybederken 70 bine yakını da yaralanmış durumda.

Bölgede yaralılara ve hastalara uygun tedavi sağlanamazken, hastalar da abluka sebebiyle ilaçlara ulaşamıyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.