Gazze'deki soykırıma son verilmesini talep eden küresel grev nedir?

Gazze'deki soykırıma son verilmesini talep eden küresel grev nedir?

Grev kapsamında insanlara okula ve işe gitmeme çağrısında bulunuldu.

Filistinli gruplar ve aktivistler, iki ayı aşkın bir süredir İsrail bombardımanıyla nedeniyle yerle bir olan Gazze'de derhal ateşkes sağlanması talebiyle Pazartesi günü dünya çapında bir grev çağrısında bulundu.

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 18.000 Filistinli öldürüldü ve binlercesi halen İsrail saldırılarında yerle bir olan binaların enkazı altında.

Küresel grev nedir?

Filistinliler ve dünyanın dört bir yanındaki destekçiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışmalarını ifade etmek ve İsrail bombardımanına son verilmesi çağrısında bulunmak üzere "kamusal yaşamın tüm yönlerini" kapsayan küresel bir grev yapıyor.

Bu grev kapsamında insanlara okula ve işe gitmemeleri çağrısında bulunuldu.

Ayrıca greve katılanlar evde kalıyor ve restoranlara, bankalara ve mağazalara da gitmiyorlar.

Grev süresince herhangi bir online banka işlemi veya online alışveriş de yapılmıyor.

Filistin'den ve dünyanın birçok farklı bölgesinden pek çok aktivist ve örgüt de farklı sosyal medya platformlarında paylaşımlarda bulundu ve bazıları #StrikeForGaza hashtag'ini kullandı.

Grev çağrısının arkasında kim var ve neden?

Grev çağrısı, Filistinli başlıca gruplardan oluşan bir koalisyon olan Filistin Ulusal ve İslami Güçleri tarafından açıklandı.

Koalisyon tarafından yapılan açıklamada "Bu hareket Gazze'deki açık soykırıma, etnik temizliğe ve Batı Şeria'daki sömürgeci yerleşime karşı durmaktadır" denildi.

Açıklamada, "Grev aynı zamanda Filistin halkının haklı ulusal davasını baltalama girişimlerine de karşı çıkmaktadır" ifadeleri de yer aldı.

El Fetih partisinin Ramallah ve El Bireh'teki sekreteri Muvaffak Sahvil, grevin ABD'nin Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını veto etmesini reddetmek anlamına geldiğini söyledi.

Sahvil medyaya verdiği demeçte, "Bu, halkımızın isteklerine karşı duran ABD yönetimine bir mesajdır" dedi.

Küresel greve kimler katılıyor?

Grev çağrıları küresel çapta destek topladı.

Lübnan ülke çapında devlet dairelerinin ve kurumlarının kapatıldığını duyurdu.

Pazar günü resmi bir açıklama yapan Lübnan Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Mekkiye, Başbakan Necip Mikati'nin "Gazze ve Filistin halkıyla dayanışma için" küresel bir grev çağrısına yanıt olarak bu kararı aldığını duyurdu.

Ayrıca Müslüman ilahiyatçıların küresel bir organizasyonu olan Uluslararası Müslüman Alimler Birliği de grev çağrısında bulundu.

Birliğin genel sekreteri Ali el Karadaği, uluslararası toplumun Gazze'deki savaşı durdurmadaki başarısızlığı göz önüne alındığında grevin bir protesto seçeneği olarak önemini vurguladı.

Grev neden önemli?

Filistinli aktivist Abdullah Abu Rameh, Cuma günü ABD'nin vetosunu protesto ederek Gazze ile dayanışma için greve gitmenin çok önemli olduğunu ifade ediyor.

Al Jazeera'ye konuşan Ebu Rameh "Bu Hamas'a karşı değil sivillere karşı bir savaş" dedi.

Greve Türkiye'nin birçok ilinden de katılım sağlandı. Bu kapsamda birçok ilde esnaf dükkanını açmadı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum