Gazze'ye şimdiye kadar kaç yardım tırı girebildi, temel ihtiyaçlar neler?

Gazze'ye şimdiye kadar kaç yardım tırı girebildi, temel ihtiyaçlar neler?

Gazze'ye yönelik yardım sevkiyatları, İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin farklı bölgeleri ve Refah'ı bombalamaya devam ettiği süreçte gerçekleşti.

İsrail kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız bombardımanını sürdürürken ikinci bir insani yardım konvoyu Mısır'dan Gazze Şeridi'ne geçti.

20 kamyondan oluşan ilk konvoyun bölgeye tıbbi yardım, gıda ve su taşımasından bir gün sonra Pazar günü 17 kamyondan oluşan yeni bir konvoy Gazze'ye giriş yaptı.

Gazze Şeridi Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların saldırı başlattığı 7 Ekim tarihinden bu yana yoğun bombardıman aldında.

Gazze'deki Han Yunus'tan bildiren gazeteci Heni Ebu İşeba, kamyonların çoğunlukla en çok ihtiyaç duyulan tıbbi yardımları taşıdığını söyledi.

İşeba, "Doktorlar bize bu yardımların Gazze Şeridi'nde tıbbi malzemeye acil ihtiyaç duyan hastaneler için gönderildiğini söylüyor. Bu kamyonlarda yakıt bulunmadığı bildiriliyor" dedi ve hastanelerin yakıt eksikliği konusunda çok endişeli olduğunu sözlerine ekledi.

"Gazze'ye yakıt girmiyor"

Gazze'den Al Jazeera'ya konuşan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan (UNRWA) Thomas White, televizyonda yakıt kamyonu gibi görünen yardım kamyonlarının UNRWA'nın depolar arasında taşıdığı yakıtı içerdiğini söyledi.

White, "Gazze'ye yakıt girmiyor. Yakıt şu anda gerçekten kritik önemde, yardım operasyonlarının devam edebilmesi için yakıt girişine ihtiyacımız var" dedi.

Yardım kuruluşları ayrıca, bölgeye girebilen yardımların yalnızca "okyanusta bir damla" olduğu ve Gazze'deki 2,3 milyon insanın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için yardım sevkiyatlarının hızlandırılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Yoğun nüfuslu yerleşim bölgesindeki insani durum oldukça vahim. Sadece tıbbi malzeme sıkıntısı değil, İsrail'in son on yılların en ölümcül saldırılarının ardından elektrik, yakıt ve su kaynaklarını kesmesi nedeniyle gıda ve içme suyu da oldukça az bulunuyor.

BM'ye göre, aralıksız devam eden hava saldırıları nedeniyle sağlık tesisleri, su kuyuları ve pompa istasyonları zarar gördü.

BM Gazze'nin ihtiyaçlarını karşılamak için günde yaklaşık 100 yardım tırına ihtiyaç olduğunu tahmin ediyor.

Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cindy McCain Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "İçeri daha fazla kamyon sokmalıyız, yardımlar güvenli ve sürekli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmalı" dedi.

Bombardımanlar devam ediyor

Gazze'ye yönelik yardım sevkiyatları, İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin farklı bölgeleri ve Refah'ı bombalamaya devam ettiği süreçte gerçekleşti.

Yerel yetkililere göre İsrail'in gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında en az 55 kişi öldü ve Gazze'de 30 ev yıkıldı.

Refah'ın Cumartesi günü İsrail ordusu tarafından bombalanmasının ardından Al Jazeera'ya konuşan gazeteci İşeba, sınır kapısı yakınlarındaki manzaranın "kitlesel bombardıman altında insani yardım dağıtımı" olduğunu söyledi.

BM hem İsrail hem de Hamas üzerindeki baskısını arttırdı ve yardımların güvenli bir şekilde nereye ulaştırılabileceğinin belirlenmesi için "insani ateşkes" çağrısında bulunmaya başladı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.