"Gelişmekte olan ülkelerde protesto gösterileri yaşanabilir"

"Gelişmekte olan ülkelerde protesto gösterileri yaşanabilir"

Global risk analiz şirketi Verisk Maplecroft, gelişmekte olan ülkelerin, büyük protesto gösterileri ile karşı karşıya kalmalarının muhtemel olduğunu belirtti.

Global risk analiz şirketi Verisk Maplecroft tarafından yapılan açıklamada, onlarca gelişmekte veya kalkınmakta olan ülkenin, koronavirüs karantina tedbirlerinin gevşetilmesi ve salgının ekonomik etkilerinin belirginleşmesi ile önümüzdeki aylarda büyük protesto gösterileri ile karşı karşıya kalmalarının muhtemel olduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada, aralarında Nijerya, Kongo, Etiyopya, Venezuela ve Peru'nun olduğu 37 ülke bu risk ile karşı karşıya.

Açıklamada İran, Nijerya, Bangladeş ve Etiyopya'nın 'mükemmel bir öfke fırtınası' ile karşı karşıya olduğunu açıkça belirtilirken, salgının ekonomik sonuçlarının getirdiği protestolar, yoksulluktan gıda kaynaklarına kadar olan sorunlar üzerinde daha önce var olan şikayetler karşısındaki kargaşayı şiddetlendirdiği bildirildi.

Analist Miha Hribernik yaptığı değerlendirmede, “Gelişmekte ve  kalkınmakta olan ülkelerde toplam protesto gösterileri sayısı neredeyse  pandemi öncesi seviyelere çıktı. Pek çok ülkede hala karantina  tedbirleri uygulanıyor ve salgının yarattığı ekonomik şokun etkileri henüz tam olarak hissedilmedi. Gelecek 23 ayda protesto gösterilerin sayısında artış bekliyoruz” şeklinde konuştu.

IMF, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin ve gelişmekte olan ülkelerin 2020 yılında yüzde bir küçülmesini bekliyor.

Hribernik, 2020 içerisinde protestolarda bir artışa yaşanacağını belirterek,  önümüzdeki on yılda daha önce benzeri görülmemiş bir kargaşaya tanıklık edilebileceğini kaydetti.

Raporda, Türkiye, Hindistan, Rusya, Güney Afrika ve Endonezya'nın  karşı karşıya oldukları risklerin hafif şekilde daha az akut olduğunu,  ancak hala istikrar için ciddi bir tehdit oluşturmakta olduklarını  da vurgulandı.

Kongo, Etiyopya ve Belarus, Bulgaristan ve Sırbistan, son birkaç gün içinde protestolarla sarsılan ülkeler arasında yer alırken, hükümetlerden duyulan memnuniyetsizlik ifade ediliyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.