Küresel ısınma 2 derecede sınırlanabilecek mi? (GIF)

Küresel ısınma 2 derecede sınırlanabilecek mi? (GIF)

Küresel sıcaklık değişimi 2 derecenin altında tutulmaya çalışılıyor. Peki son 165 yılda nasıl bir değişim yaşandı?

2016 yılı, tarihin en sıcak yılı olma yolunda. Eğilimlere bakıldığında bu yıl, tarihin en sıcak yılı olan ve tacını 2014'ten alan 2015'i de geride bırakacak.

Gezegenimiz ısınıyor. NASA'ya göre sonra 16 yılda '15 en sıcak yıl' yaşadık. 

İklim uzmanları, sıcaklık ortalamasının 'endüstri öncesi'nin 2 derece üzerine çıkmayı başarması halinde dünyanın ve insanlığın bir felaketle karşılaşabileceği uyarısında bulunuyorlar. Hatta bazı uzmanlar 2 derecenin fazla olduğunu belirtiyor ve sıcaklık değişimini 1.5 derecenin altında tutmak gerektiğini vurguluyor.

Önceki Aralık ayında Paris'te 195 ülkenin katılımı ile bir iklim anlaşması imzalandı. Ülkeler, sıcaklık değişimini 2 derecenin altında tutmak için (1.5 derece bekleniyordu) söz verdiler. 

Peki dünya şimdiye kadar nasıl bir sıcaklık değişimi yaşadı? Şanslısınız, bunun için hazırlanmış bir GIF var:

 


Readings Üniversitesi profesörü Ed Hawkins tarafından hazırlanan grafik 1850'de 2016'ya kadar aylık olarak küresel sıcaklık değişimini halkalar halinde gözler önüne seriyor. 

Halkaların bize gösterdiği sonuç oldukça yalın; karanlık bir geçmiş ve potansiyel korkunç bir gelecek.

Hawkins grafikle alakalı, "Değişimin hızı hemen göze çarpmaktadır, özellikle son birkaç yılda" ifadesini kullanıyor ve geleceğe dair uyarılarda bulunuyor.

NASA tarafından hazırlanan hızlandırılmış sıcaklık haritası. 


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.