George Floyd’un ailesine 27 milyon dolar tazminat ödenecek

George Floyd’un ailesine 27 milyon dolar tazminat ödenecek

ABD’de polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyahi vatandaş George Floyd’un ailesine tazminat ödenecek.

ABD’de polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyahi vatandaş George Floyd’un ailesinin Minneapolis Belediyesi’ne açtığı davada taraflar anlaştı. Minneapolis Belediye Meclisi aileye 27 milyon dolar ödeyecek.

George Floyd ailesinin avukatı Ben Crump yaptığı yazılı açıklamada, uzlaşmanın medeni haklara ilişkin açılan bir davada yargılama öncesi varılan en büyük anlaşma olduğunu belirtti, bu durumun “Siyahların hayatının önemli olduğuna; siyahlara yönelik polis şiddetinin sona ermesi gerektiğine ilişkin güçlü bir mesaj verdiğini” söyledi.

Siyah George Floyd beyaz polis memuru Derek Chauvin’in dizini ensesine dokuz dakika boyunca bastırması sonucu nefessiz kalmış ve 25 Mayıs’ta hayatını kaybetmişti. Floyd’un ölümü Minneapolis başta olmak üzere ABD genelinde zaman zaman şiddet olaylarına dönüşen protesto gösterilerine yol açmıştı.

George Floyd’un ailesi Temmuz ayında federal mahkemede Minneapolis Belediyesi’ne, polis memuru Chauvin’e ve diğer üç polise medeni haklar davası açmıştı. Aile polislerin gözaltı sırasında George Floyd’un haklarını ihlal ettiğini; belediyenin de polis teşkilatında aşırı güç kullanılması, ırkçılık ve dokunulmazlığa müsaade ettiğini savunmuştu.

2019 yılında Minneapolis, evinin arkasında yaşanan bir olayla ilgili ihbarda bulunmak üzere 911’i arayan ancak polis tarafından vurulan silahsız Justine Ruszczyk Damond’un ailesine 20 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Federal dava kapsamında aile jüri tarafından belirlenmek üzere tazminat talebinde bulunmuştu.

Derek Chauvin davasında jüri seçimi

Derek Chauvin’in yargılandığı davada ise jüri seçimi devam ediyor. Sanıkla ilgili negatif bir görüşe sahip olduğunu belirten bir jüri üyesi adayı elendi.

Derek Chauvin’in George Floyd’un boynuna dizini bastırdığı görüntünün ancak bir kısmını izleyebildiğini söyleyen üniversite öğrencisi kadın jüri üyesi adayı, “Gördüklerim bir insan olarak bana iyi bir izlenim vermedi” dedi.

Jüri üyesi adayı davada kendi görüşlerini bir kenara bırakıp gerçek olgulara dayanarak karar verebileceğini söylese de polis memuru Derek Chauvin’in avukatı Eric Nelson jüri üyesi adayının elenmesinden yana hakkını kullandı.

Dördüncü güne giren jüri seçiminde şimdiye kadar beşi erkek biri kadın altı jüri üyesi belirlendi. Davaya bakan Hennepin County İlçesi Yargıcı Peter Cahill’ın yaptığı açıklamaya göre, bunların üçü beyaz, biri çok ırklı, biri Latin kökenli, biri de siyah.

Jüri seçimi için üç hafta süre veren Yargıç Cahill davada açılış konuşmalarının en erken 29 Mart’ta başlamasına karar verdi.

Daha önce de benzer sebeplerle jüri üyesi adayları elenmişti. Jüri üyesi adayı bir kadın polis memuru Chauvin’in Floyd’u yere yatırdığı görüntüyü görmezden gelemeyeceğini söylemiş, Chauvin’in avukatı Nelson kadın jüri üyesi adayının adil bir şekilde karar alıp alamayacağını sorgulamış, “Görüşlerinizi bir kenara bırakarak yalnızca mahkemede sunulacak delillere odaklanacağız konusunda güvence verir misiniz?” diye sormuştu.

Kadın jüri üyesi adayı da soruya, “Evet size bu konuda güvence verebilirim ancak sizin de daha önce değindiğiniz gibi görüntü delilin önemli bir kısmını oluşturacak ve bu konuda görüşüm değişmez” yanıtını vermişti.

Olası jüri üyesi adaylarının kimlikleri korunuyor, duruşmalarda, canlı yayınlarda da gösterilmiyor.

Derek Chauvin ve diğer üç polis memuru George Floyd’un ölümünün ardından görevden alınmıştı. Diğerleri de Ağustos ayında yardım ve yataklık suçlarından yargılanacak.

Savunma makamı Chauvin’in mahkemede kendisini savunup-savunmayacağı konusunda açıklama yapmadı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.